Ministerul Culturii: Dumitru Radu Popescu rămâne unul dintre marii creatori ai perioadei actuale

Ministerul Culturii a deplâns marţi moartea scriitorului Dumitru Radu Popescu, subliniind că acesta a fost „un colos” al literaturii române.

„Un alt colos al literaturii române a plecat dintre noi: Dumitru Radu Popescu a murit ieri, 2 ianuarie 2023. Prozator, poet, dramaturg, eseist, scenarist şi membru titular al Academiei Române, a fost unul dintre cei care prin munca sa de-o viaţă a contribuit la ţesătura fină ce conturează cultura română. În urma sa a rămas o operă monumentală, o cărămidă importantă pusă literaturii române şi universale. Ne revine datoria sfântă de a-i cinsti memoria şi de a ne asigura că generaţiile viitoare îi vor deschide cărţile pentru lectură şi învăţare. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

Reprezentanţii ministerului au evidenţiat că D.R. Popescu rămâne unul dintre marii creatori ai perioadei actuale, dar şi de dinainte de 1989.

Citește și Dumitru Radu Popescu a murit la vârsta de 87 ani

„D.R. Popescu rămâne un exemplu de conduită, un scriitor la care, într-o perioadă pe care nu o putem ignora, esteticul a devenit posibil, prin izgonirea în formalitate a tiparului ideologic. Astfel, nuvelele sau romanele sale – acestea din urmă comparate cu cele ale scriitorilor latino-americani aparţinând realismului magic – nu rămân doar reflexii ale unei societăţi măcinate, ci sunt vii şi astăzi, când realitatea cărora se împotriveau e de mult suspendată. D.R. Popescu rămâne, dincolo de funcţiile sale administrative sau politice, unul dintre marii creatori ai perioadei actuale, dar şi de dinainte de ’89, când libertatea era posibilă prin marea literatură ce s-a opus şi continuă să se opună gândirii tipizate, confiscării adevărului”, se mai menţionează în mesajul Ministerului Culturii.

Scriitorul şi academicianul Dumitru Radu Popescu a decedat, luni, la vârsta de 87 de ani.