Ministerul Culturii: Genocidul romilor este unul dintre evenimentele istorice care nu trebuie uitate

Genocidul romilor este unul dintre evenimentele istorice care nu trebuie uitate şi care a afectat grav comunitatea romani, aproximativ 500.000 de romi din întreaga Europă fiind exterminaţi în lagărele naziste, a transmis, marţi, Ministerul Culturii.

Marţi, se marchează Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen (din limba romani, traducându-se „genocidul romilor”).

„În urmă cu aproape opt decenii, la 2 august 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproape 3.000 de prizonieri romi şi-au pierdut viaţa în lagărul de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau. În total, însă, aproximativ 500.000 de romi din întreaga Europă au avut parte de un sfârşit asemănător, exterminarea lor făcând parte dintr-un plan ce viza ‘purificarea rasială’, ce mai târziu a primit numele de Holocaust”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Pentru a comemora membrii comunităţilor romani care au căzut victime, dar şi pentru a-i omagia pe urmaşii lor, Parlamentul European, printr-o rezoluţie din aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

Potrivit Ministerului Culturii, deoarece populaţiile rome de pe teritoriul ţării noastre au fost printre cele „mai afectate”, Parlamentul, sprijinind iniţiativa Legislativului european, prin Legea 124/2020, a instituit, pe 2 august, Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

Citește și Primul Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor va fi lansat în noiembrie, la Sibiu

„Aşa cum ziua de 27 ianuarie comemorează cele 6 milioane de vieţi pierdute în urma Holocaustului, ziua de 2 august cheamă la conştientizare, la reflecţie asupra crimelor împotriva umanităţii şi asupra grelelor suferinţe îndurate de sutele de mii de romi, consideraţi suboameni şi vinovaţi pentru însăşi viaţa lor”, se evidenţiază în comunicatul citat.

Ministerul Culturii cataloghează drept „îngrijorător” faptul că unele voci din societatea românească contestă această realitate istorică, precum şi sclavia şi asimilarea romilor.

„Din păcate, genocidul romilor a rămas, până astăzi, un subiect puţin cunoscut publicului larg, iar îngrijorător este că unele voci din societatea românească contestă această realitate istorică, precum şi sclavia şi asimilarea romilor. Toate aceste problematici sunt elemente centrale în istoria, identitatea şi cultura comunităţilor rome, pentru protejarea şi incluziunea cărora Guvernul României a elaborat o strategie pentru perioada 2022 – 2027, aprobată prin HG nr. 560/2022.

Aceasta menţionează expres şi îşi propune soluţionarea problematicii reconcilierii cu trecutul, specificând clar şi fără echivoc: Este nevoie de o dezbatere activă şi promovarea în societate şi în sistemul educaţional din România privind necesitatea cunoaşterii referitoare la Holocaustul care i-a avut ca victime pe evrei şi pe romi din perioada celui de-al Doilea Război Mondial”, se arată în comunicat.

Ministerul Culturii se numără printre instituţiile administraţiei publice centrale cu atribuţii în implementarea şi monitorizarea acestei strategii.