Revitalizarea şi digitalizarea patrimoniului cultural naţional, pentru a asigura o mai mare accesibilitate, în special pentru tineri, reprezintă una dintre priorităţile Ministerului Culturii asumate prin programul de guvernare al coaliţiei formate din PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Astfel, Ministerul Culturii va asigura continuarea, consolidarea şi permanentizarea schemelor de ajutor de stat pentru producţia, distribuţia şi exploatarea de opere audio-vizuale, extinderea reţelei naţionale de săli de cinematograf şi va susţine atragerea de investitori străini puternici şi crearea de noi oportunităţi pentru oamenii de film români, intensificarea investiţiilor în patrimoniul mobil/imobil naţional, inclusiv cel aflat în proprietate privată, cu finanţarea asigurată din fonduri naţionale, fonduri externe nerambursabile şi rambursabile.
Pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, respectiv teatre, opere şi filarmonici, va fi menţinută, în intervalul 2025-2028, cota de 2% din impozitul pe venit estimat a fi încasat de la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Bucureşti.
Pentru a asigura un acces mai facil, în special a tinerilor, la produsele culturale, Ministerul Culturii îşi propune digitizarea operelor (audio, video, carte etc.) şi a altor bunuri de patrimoniu.
Citește și Reorganizarea Ministerului Culturii: Ce implică aceasta?
Implementarea unor soluţii informatice pentru depunerea documentaţiilor şi obţinerea avizelor de la structurile din subordinea Ministerului Culturii este avută în vedere şi pentru simplificarea şi debirocratizarea proceselor de avizare în domeniul patrimoniului, respectiv scurtarea termenelor de avizare, eliminarea deplasărilor şi simplificarea documentaţiei, a proceselor şi a procedurilor.
Ministerul va sprijini proiecte şi investiţii în patrimoniul cultural aparţinând minorităţilor naţionale, prin actualul program de guvernare fiind prevăzute fonduri pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare/consolidare a unor clădiri/monumente reprezentative pentru patrimoniul cultural ale minorităţilor naţionale, printre care Teatrul şi Opera Naţională Maghiară din Cluj-Napoca, respectiv Teatrul Naţional din Târgu Mureş.
Nu în ultimul rând, prin programul de guvernare, ministerul îşi propune îmbunătăţirea nivelului de salarizare pentru sectorul cultural, eliminarea inechităţile de salarizare încă persistente în domeniul cultural şi implementarea unei grile de salarizare stimulativă pentru specialiştii din sector. Potrivit documentului, măsura va conduce la păstrarea specialiştilor în domeniul cultural, specialişti foarte bine pregătiţi profesional, precum şi la stimularea tinerilor absolvenţi de studii universitare să urmeze o carieră în domeniul culturii.