Ministerul Culturii, prin intermediul Muzeului Național de Istorie a României, va sprijini organizarea Programului de diplomație publică și culturală dedicat, anul acesta, aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei. Colaborarea strânsă dintre cele două state se bazează pe un Parteneriat Strategic și o strânsă cooperare la nivel european, iar prezența uneia dintre cele mai mari comunități de români pe teritoriul spaniol a condus la diversificarea și dezvoltarea acestor legături.
Aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania reprezintă un prilej excelent pentru a da un nou impuls și vizibilitate sporită relației bilaterale prin organizarea unui program de evenimente politice, economice și culturale pe parcursul anului 2021. Programul de diplomație publică și culturală va pune în lumină atât produsele de excelență ale culturii române, cât și obiectivele comune, valorile împărtășite și rezultatele obținute la nivelul colaborării între cele două state.
„Este un eveniment important pentru noi, căruia îi vom acorda atenția cuvenită. Va fi o bună ocazie pentru promovarea și întărirea legăturii diasporei române din Spania cu valorile culturii noastre naționale, dar în același timp vom aduce în atenția publicului nostru elemente din cultura spaniolă. Va fi un program prin care vom avea din nou ocazia de a promova diversitatea culturală, atât de necesară pentru identificarea unui limbaj comun între grupuri distincte din societate”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Calendarul acțiunilor și evenimentelor incluse în Programul aniversar România – Spania 2021 este stabilit de Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Spaniei, în calitate de coordonator.
Citește și Principalele ziare comuniste în curând disponibile pe site-ul IICCMER
Momentul central al manifestărilor culturale îl va reprezenta cea mai importantă expoziție românească de arheologie propusă până în prezent publicului din Spania, „Dacia – ultima frontieră a romanității”, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Aceasta va fi organizată sub coordonarea Ministerului Culturii, prin Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijin și din partea Institutului Cultural Român și al Ministerului Apărării Naționale.
Programul cultural mai prevede, până în acest moment, următoarele acțiuni: un istoric al prezenței culturii române la Madrid, acțiuni în spațiul public (expunerea instalației „Fiesta”, proiect conceput și realizat de arhitecții Attila Kim și Bogdan Ciocodeică), concerte, inclusiv un moment aniversar George Enescu, expoziții (arhivele diplomatice româno – spaniole, expoziție comună România – Spania, expoziție a Memorialului Victimelor Comunismului) etc.
Cheltuielile aferente pregătirii și desfășurării Programului aniversar România – Spania 2021 se suportă, în limita fondurilor aprobate anual potrivit legii, prin bugetele Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român. Programul aniversar România – Spania 2021 poate fi susținut financiar și de alte instituții și autorități publice centrale și locale, în condițiile legii.