Ministerul Culturii: Precizări privind perchezițiile domiciliare la sediul unei instituții de cultură

Comunicat

Precizări referitoare la informațiile făcute publice în cursul zile de astăzi de către Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) privind perchezițiile domiciliare la sediul unei  instituții de cultură și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate pe raza Municipiului București și județelor Iași și Botoșani.

Ministerul Culturii a luat act de informarea Parchetuluide pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind efectuarea de percheziții în cadrul cercetărilor penale cu privire la săvârșirea unor infracțiuni care ar putea avea legătură cu patrimoniul cultural național mobil și face următoarele precizări:

Ministerul Culturii nu este implicat în comercializarea și expertizarea bunurilor culturale despre care se precizează în comunicat.

În ceea ce privește vânzarea și expertizarea bunurilor culturale mobile, respectarea prevederilor legale revine agentului economic autorizat care comercializează bunurile culturale mobile și expertului acreditat care întocmește raportul de expertiză. Ministerul Culturii acreditează experți în domeniul patrimoniului cultural mobil, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Experții acreditați nu sunt angajați ai Ministerului Culturii.

Potrivit prevederilor legale incidente protejarii patrimoniului cultural national mobil, în cazul constatării încălcării acestora, Ministerul Culturii poate dispune retragerea autorizației de funcționare a agentului economic autorizat să comercializeze bunuri, respectiv a atestatului de expert în domeniul patrimoniului cultural mobil.

Ministerul Culturii acordă tot sprijinul de specialitate organelor competente de cercetare penală.

În concluzie, atât angajaţii Ministerului Culturii cât cei ai instituţiilor subordonate acestuia nu sunt implicaţi în acţiunile investigate de instituţiile statului.

Citește și Ministerul Culturii va amenaja, la Timișoara, Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989