Ministerul Investiților a publicat ordinul privind aprobarea Planului de acțiune pentru valorificarea patrimoniului cultural

Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a publicat, joi, ordinul privind aprobarea Planului de acțiune pentru valorificarea patrimoniului cultural în vederea sporirii competitivității sectorului turismului din România pentru perioada 2022-2026.

Documentul a fost aprobat şi de Ministerul Antreprenorialului şi Turismului, respectiv de Ministerul Culturii. Ordinul comun poate fi consultat AICI

„Cu toţii ne plângem că multe dintre siturile şi clădirile noastre sunt distruse, că cele care au fost renovate nu atrag destui turişti. În sfârşit, în România, s-a născut primul plan de acţiune care dă sarcini specifice ministerelor de a valorifica patrimoniul nostru”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul MIPE.

Obiectivul general al planului de acţiune îl reprezintă valorificarea patrimoniului naţional cultural în vederea creşterii competitivităţii economice şi promovarea transformării socio-economice durabile în zonele rurale şi defavorizate.

„Patrimoniul cultural pe care l-am creat, aici, în România, este o valoare excepţională şi la nivel european. Vor fi rezultate tangibile din acest angajament: vom atrage mai mulţi turişti şi se vor crea locuri de muncă, deoarece vor fi necesare servicii noi, mai multe, mai bune”, a adăugat  secretarul de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Prin intermediul a 6 acţiuni principale şi 8 acţiuni secundare, care cuprind entităţile responsabile, termene limită, bugete şi modalitate de monitorizare, documentul reprezintă abordarea interdisciplinară necesară pentru ca instituţiile publice, centrale şi locale şi mediul privat din România să dezvolte şi să diversifice ofertele turistice culturale.

Citește și Centrul istoric al oraşului Liov din Ucraina, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, în pericol