Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a întâlnit cu angajații Teatrului Național din București

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a avut, marți după-amiază, o întâlnire de lucru cu întreg colectivul Teatrului Național din București. În cadrul acestei discuții, care a durat mai bine de două ore și la care au participat atât actorii TNB, cât și echipele tehnică și administrativă ale teatrului, au fost dezbătute problemele stringente ale instituției, legate de cheltuieli, facturi și salarii, dar și cele legate de recentele discuții care au avut loc recent în spațiul public. La acestea din urmă, însă, nu au participat și principalii inițiatori ai demersurilor atât de promovate de mass-media, în ultimele zile.

Sunt extrem de atent și dornic să fac să funcționeze tot ceea ce depinde de Ministerul Culturii, desigur în concordanță cu nevoile și dorințele actorilor și angajaților acestui teatru. Trebuie să aveți confort, înțelegere, o atmosferă care să faciliteze creația iar, în tot acest ansamblu care vă poate duce la performanță, o parte ne revine și nouă”, s-a adresat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, celor prezenți, la începutul întâlnirii.

Citește și Ministrul Culturii s-a întâlnit, la Angers, cu omologii săi din Uniunea Europeană

Primul care a luat cuvântul a fost actorul Marius Manole, care a dorit să afle când va avea loc concursul pentru ocuparea postului de manager al Teatrului Național și de ce acesta nu a fost organizat încă. Actorul a cerut asigurări Ministrului Culturii în legătură cu transparența acestui concurs.

Cu promisiunea unei selecții transparente, acest concurs va avea loc, conform ministrului Culturii, în perioada de vară, după încheierea actualei stagiuni: „Vă asigur de toată deschiderea pentru a face ceea ce trebuie să se întâmple, cu condiția ca ceea ce se întâmplă să fie acceptat și să se meargă înainte. Există, în mediul social și în cel artistic-în special, nevoia de a ne contesta liderii. Este firească, duce la progres, dar ea nu trebuie să blocheze ceea ce se întâmplă. Eu sunt fericit că pe partea de interimat este domnul director Mircea Rusu și stagiunea e ok, am fost și eu acum câteva zile la o piesă, teatrul e plin, încasările se fac, lumea e mulțumită. Sper ca cine va veni să ocupe acest post pentru un mandat întreg, să facă lucrurile să meargă la fel de bine.”

Citește și Lucian Romașcanu: Acei puțini ani ai Luceafărului i-au fost de ajuns să străbată veacurile

Ministrul Lucian Romașcanu a fost informat despre necesitatea achiziționării unor echipamente de scenă, dar și a programării repertoriului teatrului pe o perioadă mai mare.

A fost pusă și problema tipului de contracte de încadrare a personalului teatrului și despre legislația specifică în acest domeniu. „Mi-ar plăcea să avem o discuție deschisă cu privire la statutul lucrătorului cultural, pentru că noi avem o obligație prin PNRR să-l elaborăm. Sunt încântat de dorința celor din sală de a face parte din grupul de lucru care se va constitui la nivelul Ministerului pentru elaborarea unei legi dedicate statutului lucrătorului cultural.”, a declarat ministrul.

La problema tinerilor actori care nu au încă angajamente în teatre, o posibilă soluție propusă de ministrul culturii ar fi implementarea la nivel național a programului ”9G la TNB” care se bucură de un real succes. Lucian Romașcanu și-a exprimat speranța ca această idee să fie susținută și de autoritățile locale.

A fost pusă, din nou, problema nevoii acute de personal tehnic cu care se confruntă Teatrul Național București, o problemă mai veche care a intrat, de altfel, în atenția publică printr-o mediatizare intensă, în vara anului 2019, atunci când reducerile bugetare aplicate instituțiilor culturale au impus întreruperea contractului cu tehnicienii spectacolelor teatrului care, în lipsa de posturi în schema de personal, fuseseră angajați prin intermediul unei agenții de plasare a forței de muncă.

Citește și Filmul „Experimentul Pitești” a fost lansat la Teatrul National, ca un omagiu pentru foștii deținuți politic

În sprijinul continuării contractelor cu colegii tehnicieni, actorii, alături de mai mulți angajați ai Teatrului Național, au protestat, atunci, spontan, în Piața Victoriei. În urma protestului și a solicitărilor insistente ale conducerii TNB, a avut loc o întâlnire a Direcției Teatrului Național cu reprezentanți ai Guvernului de la acea vreme. Astfel, tehnicienii concediați au putut fi reangajați, imediat. Din păcate, însă, odată cu dificultățile provocate de pandemia de Covid-19, TNB a fost nevoit să întrerupă din nou aceste contracte, așa că problema lipsei de personal tehnic a teatrului necesită și în acest moment o rezolvare cât mai urgentă.

La discuție au participat, alături de ministrul Culturii, directorul general interimar al TNB, Mircea Rusu și directorul artistic al teatrului, Marius Bodochi. Printre actorii care au adresat întrebări sau au venit cu idei în cadrul acestei întâlniri s-au aflat Mihai Calotă, Gavril Pătru, Alexandru Bindea, Monica Davidescu, Liliana Hodorogea, Răzvan Oprea, Ioan Andrei Ionescu și Marius Manole, liderul sindicatului actorilor din TNB. Făcând referire la discuțiile reflectate recent în presă, în jurul Teatrului Național, Ministrul Culturii a făcut apel la dialog.

Citește și Expoziţie de fotografie In Memoriam Ion Caramitru, vernisată la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

Orice sindicat trebuie să fie un partener de dialog și nu o parte a frontului. Sindicatul trebuie să-și facă activitatea, foarte bine că sunteți vocali, că puneți presiune! Dar înainte de presiune e bine să aveți un dialog. După părerea mea, este bine să ne menținem în zona de a apărare a drepturilor actorilor, în granițele teatrului, pentru teatru. ”

Lucian Romașcanu a promis că va reveni în perioada următoare cu răspunsuri la toate întrebările, nelămuririle și doleanțele angajaților TNB și că asemenea întâlniri cu reprezentanții instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Culturii vor fi mai dese.

Cred că este un gest de normalitate faptul că ne vedem. Sunt extrem de atent și de dornic să fac tot ceea ce pot să fac pentru ca ce depinde de Ministerul Culturii (iar Teatrul Național se află pe unul dintre primele locuri) să funcționeze. Dumneavoastră, angajații, actorii, sunteți cei care își pun viața în slujba acestui teatru și trebuie să aveți confort și material, și spiritual, trebuie să aveți înțelegere, trebuie să aveți o atmosferă care să faciliteze creația.

A fost o bucurie să mă aflu printre cei care lucrează constant la această țesătură fină care este cultura românească și care continuă să facă din TNB o instituție reper. Le mulțumesc tuturor pentru deschiderea cu care au comunicat și pentru prezența în număr atât de mare. Am reușit, împreună, să identificăm prioritățile, am clarificat o serie de neînțelegeri și urmează să venim cu soluții concrete”, a declarat ministrul la finalul întâlnirii.