Ministrul Culturii: Programul Naţional de Restaurare este gestionat „foarte prost” de Institutul Naţional al Patrimoniului

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat, miercuri, că Programul Naţional de Restaurare este gestionat „foarte prost” de Institutul Naţional al Patrimoniului, care „trebuie să fie în măsură” să aloce fondurile existente acolo unde este nevoie, scrie Agerpres.

„Mai avem pe zona de proiecte extrem de importante în domeniul cultural conservarea şi restaurarea patrimoniului. Este vorba de Programul Naţional de Restaurare (PNR), gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului şi gestionat foarte prost. Şi acest lucru trebuie spus public şi trebuie înţeles de toată lumea. Pot înţelege, şi acest lucru vreau să îl repar, Ministerul Culturii este în acest moment ministerul cu structurile cele mai prost plătite din tot aparatul guvernamental din România şi acest lucru trebuie corectat. Dar, dincolo de acest lucru, dacă te angajezi să faci un lucru, trebuie să-l faci”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, în timpul primului său mandat, INP avea pentru PNR aproximativ 22 de milioane de lei, anul acesta ajungând să mai aibă doar trei, din cauza execuţiei „extrem de proaste”.

„Proiecte fiind, necesar fiind, putem, cum am găsit ideile colegilor mei, să avem două file tematice: (…) una pentru UNESCO, una pentru urgenţe. Patrimoniul cultural românesc strigă după bani, INP trebuie să fie în măsură să îi aloce acolo unde este nevoie”, a spus Romaşcanu.

Citește și Ministrul Culturii propune ca 2023 să fie desemnat Anul European al Rezilienţei prin Cultură

Ministrul a mai anunţat că Muzeul Naţional de Istorie ar putea fi funcţional în cinci ani, cu ajutorul unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„Suntem foarte aproape de a avea acordul-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în sumă de 216 milioane de euro, care vine să reia şi să facă nişte proiecte extrem de importante. Cel mai important, din punctul meu de vedere, deşi toate au gradul lor de importanţă, este Muzeul Naţional de Istorie a României, un muzeu văduvit de ani de zile de investiţii, un muzeu care a trebuit să se bată în instanţă pentru a reuşi să obţină un proiect aşa cum a fost în caietul de sarcini, caiet de sarcini vicia.

Muzeul Național de Istorie a României a câştigat într-un final, dar timpul s-a pierdut, banii din acordul precedent s-au pierdut. În acest moment, vom avea peste 100 de milioane de euro pentru Muzeul Naţional de Istorie. Sperăm ca în februarie lucrurile să fie clarificate, să putem trece la o selecţie de oferte pentru proiectul arhitectural, apoi să trecem la construcţie şi în cinci ani să avem muzeul cu tot cu dotările necesare pentru spaţiile expoziţionale”, a explicat Lucian Romaşcanu.

Potrivit acestuia, Ministerul Culturii va prezenta, „poate chiar în luna ianuarie”, Codul Patrimoniului.

„Chiar azi, mâine, îl vom pune în discuţia colegilor din Ministerul Culturii, pentru ultimele idei, corecturi, adăugiri. Ne vom uita încă o dată pe el cap-coadă, iar în ianuarie sperăm să-l facem public, pentru că este un lucru pe care îl aşteptăm”, a adăugat ministrul Culturii.