Ministrul Culturii Raluca Turcan va semna, în perioada următoare, un ordin privind clasarea Memorialului Piteşti. Ea a explicat că Institutul pentru Cercetarea crimelor comunismului a solicitat înscrierea în lista de patrimoniu UNESCO a fostului loc de detenţie, alături de alte patru închisori, însă acesta este un proces de durată.
„În privinţa Memorialului Piteşti există deja o solicitare de înscriere în lista de patrimoniu UNESCO din partea Institutului pentru Cercetarea crimelor comunismului. Această solicitare prevede înscrierea acestui obiectiv istoric alături de alte patru închisori – Sighet, Râmnic, Jilava şi Aiud – în lista de patrimoniu istoric. Până a demara această procedură, care este una de durată, pentru că presupune parcurgerea mai multor etape, în zilele următoare voi semna ordinul de clasare a Memorialului Piteşti, ceea ce înseamnă asigurarea unei protecţii din perspectivă patrimonială din partea Ministerului Culturii”, a anunţat Raluca Turcan, sâmbătă la Piteşti.
Memorialul Închisoarea Piteşti este un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Piteşti, care a funcţionat între anul 1941 şi anul 1977.Penitenciarul de la Piteşti este cunoscut pentru faptul că, între anii 1949-1951, acolo s-a desfăşurat aşa-numitul „Experiment Piteşti”, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist.
„Experimentul Piteşti” a fost stopat în septembrie 1951, după înlăturarea de la fruntea Partidului Comunist Român a comuniştilor extremişti.Clădirea a funcţionat ca penitenciar mixt – deţinuţi politic şi de drept comun, până în 1977, când penitenciarul a fost dezafectat.
Muzeul memorial a fost deschis publicului în 2014.