Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a subliniat într-o conferință de presă că învățământul superior din România prezintă semne de progres, datorită autonomiei universitare și implicării universităților în alianțe europene și clasamente internaționale.
„Universitățile românești, în ultimii ani, intră în alianțe europene, unele foarte puternice, și tot mai multe apar în ratingurile internaționale. Faptul că ne aflăm între primele 1.500 de universități la nivel global, dintr-un total de 30.000, este un câștig, mai ales în condițiile finanțării și legislației actuale”, a declarat ministrul.
David a menționat însă că o problemă majoră rămâne nediferențierea misiunilor academice ale universităților. Acesta a subliniat că noile prevederi din Legea învățământului superior permit universităților să-și definească propriile priorități, fie că este vorba despre educație, cercetare avansată, sau un mix echilibrat al acestora.
„Fără o diferențiere clară, evaluarea devine dificilă, iar procesul birocratic se intensifică. În plus, flexibilitatea programelor rămâne esențială pentru adaptarea la nevoile actuale. În marile universități internaționale, există o deschidere mai mare între ciclurile de studii, ceea ce lipseste în România. Este nevoie de această flexibilitate, mai ales dacă ne dorim să ne aliniem standardelor internaționale”, a adăugat ministrul.
Daniel David a pledat pentru reducerea birocrației și crearea unor universități mai flexibile, capabile să răspundă cerințelor pieței muncii și să stimuleze excelența academică.
Conferința de presă a fost organizată în contextul preluării mandatului de ministru al Educației și prezentării priorităților sale pentru îmbunătățirea stării învățământului și cercetării din România.