Mircea Rus a fost condamnat la închisoare

Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat pe Mircea Rus, fost primar al comunei Band a fost găsit vinovat pentru delapidare și instigare la delapidare.

Artistul a suferit prima condamnare de un an și patru luni de închisoare pentru abuz în serviciu, acum fiind găsit vinovat pentru complicitate la delapidare, cu o valoare totală de peste 500.000 lei.

Curtea de Apel Târgu Mureş a contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz, cu pedeapsa de un an şi 4 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 179/3 iulie 2015 a Tribunalului Mureş, modificată şi definitivă prin decizia penală nr. 348/A/20 iunie 2018 a Curţii de Apel Târgu Mureş, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Astfel,  instanţa a decis că  inculpatului i se aplică pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni închisoare) pedeapsa principală rezultantă fiind de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie.

Citește și Jurnalist condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare după ce a ameninţat doi procurori DNA

Curtea de Apel Târgu Mureş a reținut în cazul fostului primar Mircea Rus  26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, şi la alţi doi ani de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.

Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş în dosarul 4881/320/2020 este definitivă şi îl obligă pe fostul primar şi pe cei doi foşti casieri la restituirea sumelor către UAT Band, cu plata penalităţilor prevăzute de Codul de procedură fiscală.

Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF.