Mircia Dumitrescu: Expoziţie la ARCUB dedicată academicianului Eugen Simion

Cea mai recentă expoziţie personală a artistului Mircia Dumitrescu are loc la ARCUB – Hanul Gabroveni în perioada 9-30 mai şi este dedicată regretatului profesor academician Eugen Simion. Intitulată „Desen/Gravură/Pictură/Sculptură/Carte bibliofilă”, expoziţia marchează 90 de ani de la naşterea criticului şi istoricului literar.

Expoziţia este un proiect expoziţional de anvergură, unde publicul este invitat să descopere lucrări de debut artistic, dar şi lucrări recente ale graficianului, pictorului şi sculptorului român Mircia Dumitrescu, acoperind o gamă largă de tematici şi expresivităţi, de la desen până la pictură, gravură, sculptură şi carte bibliofilă.

„Mircia Dumitrescu ne oferă spectacolul unui om care intră în senectute cu o forţă, cu o amploare a unui geniu neaşteptat pentru el şi pentru noi toţi. Acest artist are o anumită spaimă de deschidere, de etalare, care e o spaimă de el însuşi, de fapt. Or, în cele din urmă, Mircia Dumitrescu s-a învins pe sine însuşi şi ne prezintă spectacolul splendid al unei mari personalităţi, de care noi, scriitorii, suntem mândri”, spune acad. Nicolae Breban.

„Intuitiv, m-am îndreptat către un expresionism înrudit cu manierismul, spre o metaforă în căutarea unor imagini în care se pot descifra semnele absolutului. Ne plasăm în mod firesc în „ariergarda avangardei”. Înţelegem că prezentul este atât al tradiţiei trecutului identitar, de care suntem ataşaţi şi care ne-a zidit fiinţa, cât şi al moştenirilor universale. Ideile enunţate rezonează cu îndrumarea şi gândurile profesorilor şi mentorilor mei de la care am învăţat să nu mă aşez în sfera unor experienţe care nu îmi aparţin”, spune Mircia Dumitrescu. 

Citește și Ministrul Culturii: „Profesorul Eugen Simion a fost el însuşi o instituţie”

Mircia Dumitrescu s-a născut la Căscioarele, la 3 iulie 1941. Este grafician, gravor-ilustrator, sculptor şi pictor. A făcut sute de ilustraţii pentru mari autori din literatura română şi universală: Ovidiu, Eminescu, Creangă, Panait Istrati, Alexandru Philippide, Zaharia Stancu, Nichita Stănescu şi mulţi alţii, precum François Villon, E.A. Poe, József Attila, Herman Van Rompuy. Pentru facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu, Mircia Dumitrescu a găsit o formulă inovatoare de tipărire realizată şi cu ajutorul unor tehnici digitale, în care a combinat principiul tiparului înalt – de tip Gutengerg – cu tehnica de tipărire offset, proiect coordonat de profesorul. acad. Eugen Simion.

Artistul a participat din anul 1966 la saloanele de desen şi gravură, la expoziţii de grafică, manifestări de artă românească organizate în 1968 la Cracovia, Frankfurt pe Main, Helsinki, Praga, în 1970 la Regensburg, Düsseldorf, Torino, Lodz, Stuttgart, Rabat, Roma. La Târgul Internaţional al Cărţii de la Leipzig, Mircia Dumitrescu a obţinut doi ani consecutivi premiul cel mare pentru ilustraţie de carte, pentru volumele lui Ovidiu, „Tristele şi Ponticele” (1970), precum şi pentru „Poveştile” lui Ion Creangă (1971). A obţinut numeroase alte premii atât în ţară, cât şi în străinătate, i-a fost decernat „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler atât pentru Literatură”, cât şi la categoria „Arte Vizuale”, fiind distins cu Ordinul „STEAUA ROMÂNIEI”  în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României anul 2021.

Mircia Dumitrescu este membru corespondent al Academiei Române din anul 2013, a fost profesor universitar şi  este doctor în arte vizuale având numeroase lucrări atât în muzeele din ţară şi străinătate, cât şi în colecţii particulare.

Citește și Eugen Simion a încetat din viață. Academicianul avea 89 de ani

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 9-30 mai la ARCUB – Hanul Gabroveni, în spaţiile expoziţionale de la etajul centrului cultural – Sălile Coloanelor, Lipscani şi Gabroveni şi în Sala Bolţilor de la demisolul clădirii.

Programul de vizitare a expoziţiei este de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziţia este închisă. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 10 mai, de la ora 17.00, în prezenţa artistului Mircia Dumitrescu.

Expoziţia nu este recomandată persoanelor sub 18 ani.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere şi la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preţ: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 20 lei (Categoria II).