Miriapod gigantic, vechi de 326 de milioane de ani, descoperit pe plaja Northumberland (Anglia)

Rămăşiţele unui miriapod gigantic, Arthropleura, vechi de circa 326 de milioane de ani, au fost recent descoperite, au anunţat oamenii de ştiinţă de la Cambridge, informează BBC.

Fosila a fost descoperită întâmplător pe o plajă din Northumberland, unde segmentul ei a fost observat iniţial în 2018, când un bloc de gresie s-a desprins, relatează BBC.

Dr. Neil Davies de la Departamentul de Ştiinţe ale Pământului de la Cambridge a fost cel care a analizat segmentul care are 75 de cm lungime. După ce bucata de gresie s-a desfăcut, fosila a fost expusă perfect fosila şi unul dintre doctoranzii de la Cambridge s-a întâmplat să o vadă când a trecut prin zonă.

Este posibil să nu reprezinte rămăşiţele unei creaturi decedate, ci un exoschelet eliminat pe măsură ce miriapodul a crescut.

Citește și Ceramică aparţinând culturii Cucuteni, descoperită la Domneşti – Vrancea

Davies a explicat că descoperirea unor astfel de fosile gigant de miriapode este rară. După ce mor, corpurile miriapodelor tind să se dezarticuleze, astfel că e foarte probabil ca fosila să fie o carapace năpârlită. „Nu am găsit încă un cap fosilizat, deci este dificil să ştim totul despre ele”.

Cercetătorii sunt de părere că miriapodul avea mai mult de 32 de picioare, dar nu mai mult de 64.

Miriapodul ar fi avut o lungime mai mare de 2,5 metri şi o greutate de aproximativ 50 de kilograme.

Aceast segment de fosilă este al treilea al unui Arthropleura descoperit. Este mai vechi şi mai mare decât cele două găsite anterior în Germania. El va fi expus în 2023 la Sedgwick Museum din Cambridge.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook