Misiunea Artemis 1: Camere foto fabricate în Bulgaria vor ajunge pe orbită

Misiunea Artemis 1 aparţinând NASA, a cărei lansare de la Centrul Spaţial Kennedy a fost programată pentru luni, dar a fost amânată din cauza unei defecţiuni tehnice, va transporta 14 camere de imagistică spaţială fabricate de cercetători bulgari, a declarat pentru BTA Dr. Petko Dinev.

Dispozitivele au fost produse de Imperx, o companie al cărei fondator, preşedinte şi CEO este Petko Dinev. Aceste camere din seria Bobcat pot funcţiona la variaţii de temperatură cuprinse între -40 şi +85 de grade Celsius, având sisteme de stabilizare împotriva vibraţiilor puternice şi în cazul unei acceleraţii de 100 de ori mai mare decât a Terrei. Aceste camere vor monitoriza funcţionarea motoarelor, sistemelor de alimentare cu combustibil şi a celor de separare a capsulei Orion în primului ei zbor în cadrul misiunii Artemis 1 spre Lună.

Petko Dinev a conceput camerele pentru mega-racheta SLS (Space Launch System), ce are o înălţime de 98 de metri. Toate componentele şi lucrările pregătitoare au fost realizate în Bulgaria, apoi camerele au fost instalate tot de experţi bulgari la sediul companiei Imperx din Boca Raton, Florida.

Citește și Astronautul Thomas Pesquet: Mai mulţi astronauţi europeni au şansa de a ajunge pe Lună

„Putem spune cu mândrie că acestea sunt produsul minţilor şi mâinilor bulgare”, a declarat Petko Dinev.

Absolvent al Liceului de Matematică din Kazanluk, o localitate din centrul Bulgariei, Petko Dinev şi-a obţinut masteratul în Fizică Aplicată la Universitatea din Sofia şi un masterat şi un doctorat în Inginerie Aplicată la Florida Atlantic University din Boca Raton. El a lucrat atât în mediul academic cât şi în industria de profil, fiind profesor-asistent în fizică şi optică la Universitatea Tehnică din Sofia, precum şi membru al echipei tehnice de la Sarnoff Corp., Princeton, New Jersey, şi Senior Research Fellow în cadrul Concord Camera Corp., Hollywood, Florida.

În cariera sa, cercetătorul bulgar a avut responsabilităţi ce au vizat dezvoltarea de noi produse şi a comercializat cu succes numeroase camere, de la camere digitale de consum şi camere avansate de înaltă definiţie şi până la sisteme speciale pentru aplicaţii militare şi pentru imagistică spaţială.

Compania sa, Imperx, este un lider în proiectarea şi producţia de camere digitale de înaltă performanţă şi de înaltă calitate, precum şi de dispozitive de tip „frame grabbers” pentru diferite aplicaţii imagistice industriale, comerciale, militare şi aerospaţiale, utilizate inclusiv în biometrică, cartografiere aeriană, supraveghere, management al traficului, imagistică medicală şi ştiinţifică, securitate naţională şi explorări spaţiale.

Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe rețelele sociale. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!