Misiunea sondei InSight a NASA de pe marte a ajuns la final

Sonda InSight a NASA a rămas fără energie, misiunea sa ajungând la final după mai bine de patru ani pe planeta Marte, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană, transmite joi DPA.

NASA a declarat că responsabilii misiunii nu au putut contacta sonda, ceea ce „i-a determinat să concluzioneze că bateriile solare ale vehiculului spaţial au rămas fără energie”.

Agenţia a precizat, totuşi, că va continua să asculte un eventual semnal din partea sondei, deşi comunicarea pe viitor cu aceasta este considerată improbabilă. Ultima dată când InSight a comunicat cu Pământul a fost la 15 decembrie.

Agenţia a declarat anterior că echipa InSight se aştepta ca modulul să devină „nefuncţional” până în decembrie după ce panourile solare ale sondei au produs din ce în ce mai puţină energie odată cu acumularea prafului pe acestea.

Sonda staţionară a detectat peste 1.300 de seisme şi a localizat regiunile marţiene predispuse la cutremure în timpul şederii sale de patru ani pe Planeta Roşie.

Citește și Astronauţii de la ESA şi NASA se antrenează pe un vulcan din Insulele Canare

InSight a amartizat în noiembrie 2018 cu obiectivul de a studia undele seismice şi de a afla mai multe informaţii despre interiorul planetei, care ar ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul de formare a planetelor.

„Am urmărit lansarea şi asolizarea acestei misiuni şi deşi a ne lua adio de la un vehicul spaţial este întotdeauna un lucru trist, activitatea ştiinţifică fascinantă realizată de InSight reprezintă un motiv de sărbătoare”, a declarat Thomas Zurbuchen de la NASA.

„Doar datele seismice din această misiune Discovery Program oferă informaţii extraordinare nu doar despre Marte, ci şi despre alte corpuri stâncoase, inclusiv Pământul”, a adăugat el.