Moartea lui Mircea Braga: Tristețe în lumea literaturii românești

Distribuie

Pe 19 mai, eseistul și criticul literar Mircea Braga, o prezență semnificativă în peisajul literaturii române, a decedat. Născut pe 27 august 1938, la Sibiu, Mircea Braga a contribuit substanțial la dezvoltarea criticii și teoriei literare în România.

După studii la Facultatea de Filologie a Universității din Cluj a activat ca profesor, redactor, director de teatru și chiar conducător al Comitetului pentru Cultură al județului Sibiu.

Mircea Braga a lăsat în urmă o operă amplă și diversă, care cuprinde studii introductive la operele unor autori importanți din literatura română, precum Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu și Ion Creangă, dar și analize detaliate ale tradiționalismului și modernității în literatura română. Lucrarea sa finală, „Absolutul (De la destrămare la reconstrucție)”, a fost publicată în acest an.

A obținut Premiul de critică și istorie literară al Asociației Scriitorilor din Sibiu (1982), Diploma Uniunii Scriitorilor din România (1984), Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu (2006),Premiul de critică și istorie literară al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu (2010), Premiul pentru critică al Atelierului Național de Poezie „Serile la Brădiceni” (2013). Premiul de teorie și critică literară al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu (2013). Premiul ”Cartea Anului” al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu (2016)

A fost căsătorit cu scriitoarea Rodica Braga. Împreună au doi copii: Corin Braga și Marian Braga.

Cu decesul său, Mircea Braga lasă o lacună în literatura română, însă opera sa vastă și angajamentul pentru cultura română rămân ca un testament al contribuției sale.

Vestea decesului său a fost anunțată de apropiați ai lui: Diana Câmpan, Ion Dur, Silviu Guga și alții.

Citește și Scriitoarea Rodica Braga a încetat din viață la vârsta de 84 ani