Miron Scorobete a încetat din viață la vârsta de 89 ani. Scritorul suferea de inimă

Scriitorul hunedorean, domiciliat în Cluj, unde și-a desfășurat mare parte din activitatea literară, a încetat de curând din viață, informează presa clujeană.

Miron Scorobete, fiu de țărani, s-a născut la 1 mai 1933 în comuna Răchitova, județul Hunedoara. A făcut școala în satul Poieni, la Petroșani, Călan, și școala normală din Deva. A absolvit Liceul Pedagogic din Deva, iar în 1957 Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde s-a și stabilit. Debutează în literatură la revista „Steaua”, iar editorial cu placheta de versuri Manuscris în colecția Luceafărul”. A fost redactor la revista „Tribuna” (1957-1970), redactor și director adjunct al Studioului de Radioteleviziune Cluj (1970-1983), redactor la Editura Tineretului, redactor-șef la „Renașterea Română” (1994-1995) și redactor-șef adjunct la „Cetatea culturală”. A colaborat la majoritatea revistelor literare din țară, între care: Tribuna, Steaua, România literară, Luceafărul, Scrisul bănățean, Renașterea, Gândirea, Cetatea culturală, Ateneu, Literatorul, Argeș, Steaua Dobrogei. Arhivat în 17 iunie 2015, la Wayback Machine.

Menționat în ediția jubiliară a Bibliei 2001 (versiunea Bartolomeu Valeriu Anania) pentru contribuția avută la realizarea acestei monumentale lucrări.

A fost distins cu ordine și medalii, între care: Steaua Republicii, Meritul cultural,  A XXV-a Aniversare a Eliberării de sub jugul fascist, Centenar Lucian Blaga.

A debutat cu poemul „Străbunii” în  Almanahul literar, numărul 50, ianuarie 1954, sub patronajul poetului A. E. Baconski.

Citește și Victor Isac, arestat dintr-o sală de clasă a școlii din Călan

Volume publicate (selectiv)

  • Imperiul unei singurătăți (poezii), Editura Cartea Românească, 1985;
  • Scrisori din Isihia (poezii), Editura Dacia, 1987;
  • Die grossen Ferien (Kurzroman), Dacia Verlag, 1989;
  • Valahia în Cartea Genezei (sub pseudonimul S. Coryll), Editura Promedia Plus, 1996;
  • Norul de martori (studiu religios), Editura Sedan, 2003;

A publicat în 2006 celebra carte Dacia Edenică.

Miron Scorobete fost cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și redactor la Cetatea Culturală, revista literară a primăriei clujene.

„Cu regret anunțăm trecerea la viața veșnică a D-nului Miron Scorobete, șoț, tată, bunic. Să il ierte Dumnezeu și să-l odihnească cu sfinții săi!

Doamne, odihnește sufletul adormitului robului Tău, Miron Scorobete, în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea.

Drum lin printre îngeri”, scrie profesorul clujean Dan Vlașin pe contul său de Facebook.

Scriitorul suferea de inimă.