Miron Scorobete a încetat din viață la vârsta de 89 ani. Scritorul suferea de inimă

Scriitorul hunedorean, domiciliat în Cluj, unde și-a desfășurat mare parte din activitatea literară, a încetat de curând din viață, informează presa clujeană.

Miron Scorobete, fiu de țărani, s-a născut la 1 mai 1933 în comuna Răchitova, județul Hunedoara. A făcut școala în satul Poieni, la Petroșani, Călan, și școala normală din Deva. A absolvit Liceul Pedagogic din Deva, iar în 1957 Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde s-a și stabilit. Debutează în literatură la revista „Steaua”, iar editorial cu placheta de versuri Manuscris în colecția Luceafărul”. A fost redactor la revista „Tribuna” (1957-1970), redactor și director adjunct al Studioului de Radioteleviziune Cluj (1970-1983), redactor la Editura Tineretului, redactor-șef la „Renașterea Română” (1994-1995) și redactor-șef adjunct la „Cetatea culturală”. A colaborat la majoritatea revistelor literare din țară, între care: Tribuna, Steaua, România literară, Luceafărul, Scrisul bănățean, Renașterea, Gândirea, Cetatea culturală, Ateneu, Literatorul, Argeș, Steaua Dobrogei. Arhivat în 17 iunie 2015, la Wayback Machine.

Menționat în ediția jubiliară a Bibliei 2001 (versiunea Bartolomeu Valeriu Anania) pentru contribuția avută la realizarea acestei monumentale lucrări.

A fost distins cu ordine și medalii, între care: Steaua Republicii, Meritul cultural,  A XXV-a Aniversare a Eliberării de sub jugul fascist, Centenar Lucian Blaga.

A debutat cu poemul „Străbunii” în  Almanahul literar, numărul 50, ianuarie 1954, sub patronajul poetului A. E. Baconski.

Citește și Victor Isac, arestat dintr-o sală de clasă a școlii din Călan

Volume publicate (selectiv)

  • Imperiul unei singurătăți (poezii), Editura Cartea Românească, 1985;
  • Scrisori din Isihia (poezii), Editura Dacia, 1987;
  • Die grossen Ferien (Kurzroman), Dacia Verlag, 1989;
  • Valahia în Cartea Genezei (sub pseudonimul S. Coryll), Editura Promedia Plus, 1996;
  • Norul de martori (studiu religios), Editura Sedan, 2003;

A publicat în 2006 celebra carte Dacia Edenică.

Miron Scorobete fost cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și redactor la Cetatea Culturală, revista literară a primăriei clujene.

„Cu regret anunțăm trecerea la viața veșnică a D-nului Miron Scorobete, șoț, tată, bunic. Să il ierte Dumnezeu și să-l odihnească cu sfinții săi!

Doamne, odihnește sufletul adormitului robului Tău, Miron Scorobete, în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea.

Drum lin printre îngeri”, scrie profesorul clujean Dan Vlașin pe contul său de Facebook.

Scriitorul suferea de inimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *