Moscova: S-a dispus arestarea lui Alexander Rodnyansky şi a regizorului Ivan Vyrypaev

Un tribunal de la Moscova a dispus arestarea producătorului de film Alexander Rodnyansky şi a regizorului de teatru Ivan Vyrypaev pentru „difuzarea de informaţii false” despre armata rusă, scrie The Guardian.

Audierile iniţiale împotriva lui Rodnyansky şi Vyrypaev au avut loc pe 27 aprilie, dar nu au fost relatate de instanţă până miercuri.

Potrivit serviciului de presă al instanţei, Rodnyansky şi Vyrypaev, care sunt stabiliţi în afara Rusiei, vor fi arestaţi odată ce autorităţile ruse reuşesc să-i reţină sau să-i extrădeze. De asemenea, Ministerul de Interne al Rusiei l-a pus pe Vyrypaev pe lista federală a persoanelor căutate.

Rodnyansky, născut la Kiev, a fost printre cele mai influente figuri din cinematografia rusă în ultimele decenii. El a părăsit Rusia la câteva zile după începerea invaziei Ucrainei în februarie 2022 şi a vorbit în mod repetat deschis împotriva războiului. În octombrie 2022, Ministerul de Justiţie al Rusiei l-a declarat pe Rodnyansky „agent străin”.

În prezent, producătorul de film îşi împarte timpul între Ucraina, Europa şi Los Angeles şi ar fi în prezent la Festivalul de Film de la Cannes. Producător a peste 30 de filme, patru au fost nominalizate la Oscar la categoria cel mai bun film străin: „Chief in Love”, „Est-Ouest”, „Leviathan” şi „Loveless”.

Rodnyansky a spus anul trecut pentru Variety că a rupt complet relaţiile cu Rusia: „Am lăsat în urmă totul. Compania, casa, totul. Tot ce am avut”. El a spus că o întoarcere va fi posibilă doar „când războiul se va termina, [şi] când Putin va fi teminat… Eu cred că Rusia ar trebui pedepsită în multe feluri. Merită”. 

Citește și Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea jurnalistului bulgar Hristo Grozev

Popularul dramaturg, regizor şi actor Vyrypaev trăieşte şi lucrează la Varşovia de câţiva ani şi a vorbit, de asemenea, contra invaziei ruse în Ucraina.

Tot miercuri, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe activistul Mikhail Krieger, opozant al războiului, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare.

Krieger a fost arestat în noiembrie sub acuzaţia de justificare a terorismului şi incitare la ură cu ameninţarea la violenţă, în legătură cu postările pe reţelele de socializare din 2020 în care a lăudat organizatorii atacurilor la clădirile Serviciului Federal de Securitate şi a făcut referire la spânzurarea preşedintelui rus Vladimir Putin. Procurorii au cerut marţi o pedeapsă de nouă ani.

În instanţă, chiar înainte de pronunţarea sentinţei sale, Krieger a spus că este urmărit penal pentru „poziţia sa anti-război şi acum pro-ucraineană”.

De când Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, guvernul a dus o represiune împotriva disidenţei, nemaivăzută din epoca sovietică.

Campania masivă de represiune a Kremlinului a condamnat criticarea războiului. Pe lângă amenzi şi pedepse cu închisoarea, cei acuzaţi au fost concediaţi, incluşi pe lista neagră, catalogaţi drept „agenţi străini” sau au fugit din Rusia.