Mozaic din epoca romană, datând din secolul al IV-lea, descoperit în Siria

Autorităţile siriene au dezvăluit miercuri un mozaic din epoca romană datând din secolul al IV-lea d.Hr., printre „cele mai rare” şi „cele mai complete din ţară”. Mozaicul, vechi de 1.600 de ani, a fost descoperit în oraşul Rastane, în provincia Homs (centru), informează news.ro.

Acesta reprezintă o „scenă rară”, în care „apar clar detaliile şi numele regilor greci care au participat la războiul troian”, a declarat AFP Hammam Saad, director de săpături şi studii arheologice la Direcţia Generală de Antichităţi şi Muzee.

„Nu avem un mozaic asemănător”, a indicat, precizând că lucrarea „nu este cea mai veche” din Siria, ci „cea mai completă şi cea mai rară”. „Partea descoperită până acum are 20 de metri lungime şi şase metri lăţime”, a explicat el, subliniind că există şi alte părţi care nu au fost încă dezvăluite.

Acesta este al nouălea mozaic descoperit pe acest sit. Un tărâm al civilizaţiilor multimilenare, de la canaaniţi la omeyazi, trecând prin greci, romani, bizantini, Siria este plină de comori arheologice.

Unele situri au suferit distrugeri în timpul războiului care a început în 2011. În oraşul Homs, biserica Oum al-Zinar a fost arsă şi moscheea Khalid Ibn al-Walid a fost deteriorată, în timp ce în Rastane au fost furate mozaicuri.

Citește și Impozant mozaic roman, descoperit în centrul Londrei (cartierul Southwark)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *