Mureş: UMFST va începe în 2024 construirea campusului de învăţământ tehnic dual în valoare de aproape 30 milioane euro

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş a informat, marţi, că va începe în acest an, alături de alţi 11 parteneri din mediul public şi privat, construirea campusului de învăţământ tehnic dual – ERGOPOLIS, în valoare de aproape 30 milioane euro, cu finanţare prin PNRR.

„Învăţământul dual îmbină instruirea tradiţională cu experienţa practică, oferind adolescenţilor şi tinerilor şansa de a-şi transforma pasiunea într-o meserie, dar şi oportunitatea de a urma un parcurs educaţional complet. UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, în calitate de lider de consorţiu, alături de 11 parteneri din mediul public şi privat, propune dezvoltarea şi dotarea unui campus profesional integrat ERGOPOLIS, care să contribuie la dezvoltarea învăţământului profesional, atât prin creşterea numărului de domenii, de calificări şi de absolvenţi, cât şi prin asigurarea unui parcurs educaţional pentru elevii înscrişi în învăţământul dual. De asemenea, se are în vedere crearea premiselor care să permită absolvenţilor învăţământului dual de nivel preuniversitar continuarea studiilor în învăţământul universitar”, se precizează în informarea UMFST Târgu Mureş.

Proiectul ERGOPOLIS este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), având valoarea de 148.196.945,65 lei (TVA inclus), adică 29.950.097 Euro, din care valoare nerambursabilă de 122.545.632,60 lei (24.766.199 Euro), potrivit contractului semnat în luna octombrie 2023, cu Ministerul Educaţiei, fiind proiectul care a obţinut cel mai mare punctaj din Regiunea Centru (89,60 puncte).

Citește și Centre de învăţământ medical unice în România, la UMFST Târgu Mureş

Campusul ERGOPOLIS va fi construit pe o suprafaţă de 2 hectare aparţinând UMFST şi va fi constituit din trei corpuri de clădire.

Un corp va fi centrul de învăţământ liceal şi universitar tehnic şi va cuprinde laboratoare TCM şi SPD, laboratoare de proiectare şi fabricaţie asistate de calculator, ateliere de maşini unelte, de prelucrare, de toleranţe şi control, de injectare a materialelor termoplastice, laboratoare şi ateliere destinate învăţământului dual în automatică şi informatică, laboratoare de tehnică medicală, laboratoare de energii regenerabile şi de reţele electrice inteligente. În corpul 2 va fi un cămin şi cantină pentru elevi şi studenţi, iar al treilea corp cuprinde un centru de învăţământ, sportiv şi de recreere.

ERGOPOLIS este considerat a fi unul dintre cele mai importante proiecte ale universităţii, nu doar prin valoarea sa, ci şi prin impactul pe termen lung pe care îl va avea asupra învăţământului tehnic şi a dezvoltării industriale din regiune.