Muzeul de Artă Cluj-Napoca: Katy Zoltán. Chopiniana. Vernisaj, miercuri, 30 martie 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 30 martie – 17 aprilie 2022, expoziția personală de pictură CHOPINIANA a artistei Katy ZOLTÁN. 

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 30 martie 2022, de la ora 18:00, în Sălile de Expoziții Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistei și a invitatului său special, artistul polonez Grzegorz NIEMCZUK, care va susține un recital de pian în sala Tonitza. Din partea muzeului vor fi gazde domnii Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției și  Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.

Născută la Suplacu de Barcău, în data de 28 iulie 1942, Katy Zoltán s-a stabilit la Cluj, împreună cu familia, în anul 1954. După absolvirea liceului a urmat Şcoala Sanitară Postliceală şi s-a dedicat profesiei de asistentă medicală. Adevărata sa vocaţie, arta, s-a manifestat de timpuriu, ca o chemare căreia i-a răspuns, din adolescenţă, pe tot parcursul vieţii. Educaţia artistică a urmat-o atât pe căi instituţionale, cât şi prin ucenicie la maeştri, având şansa ca în vremuri tulburi să întâlnească dascăli de excepţie: Daniel Popescu, Mircea Crişan şi, mai ales, maestrul Sándor Mohi. 

Începând cu anul debutului, 1975, lucrările din atelierul artistei au luat, de-a lungul timpului, calea expoziţiilor personale sau de grup găzduite de galerii de artă clujene: Minerva, Gy. Szabó Béla, Filologie, UMF, Korunk, dar şi altele, din Braşov sau Sibiu. În anul 2018 a prezentat la Muzeul de Artă clujean ampla expoziție Peisaje Muzicale. Actualul proiect al artistei aduce în faţa publicului, în ambianța specială a Palatului Bánffy, multe lucrări inedite, realizate în ultimii ani, împreună cu lucrări referențiale din portofoliu, reunite, toate, sub cupola geniului chopinian.

Citește și Invenţiile lui Leonardo da Vinci, prezentate într-o expoziţie internaţională, la Cluj-Napoca

Dintre referirile exegeţilor la adresa domniei sale (îi amintim pe Gheorghe Arion, Ede Tereny, Kantor Lajos) am ales câteva sensibile rânduri ale jurnalistului Ion Arcaş: „Dincolo de ceea ce se vede este ursita lui Katy Zoltán, iar aceasta este pe măsura unei patimi. De la această patimă şi de la o înrudire de taină, discretă, cu maestrul Mohi, îi vin pictoriţei împlinirile. Starea sa de veghe şi fermentul căutării au dus-o la esenţe plastice viguroase, în compoziţii antinarative, în culorile prioritar calde, care invadează exotic planurile, în portretele de o reală şi mărturisitoare frumuseţe, asupra cărora penelul întârzie cu migală creatoare şi respect pentru legile esteticii”.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 31 martie – 17 aprilie 2022, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv, luni și marți închis.