Muzeul de artă contemporană Garage din Moscova îşi suspendă activitatea în semn de protest

Muzeul de artă contemporană din Moscova – Garage – a publicat, sâmbătă, pe site-ul oficial al instituției și pe pagina sa de Facebook, decizia de a-şi suspenda activitatea în semn de protest față de politica de la Kremlin.

„Echipa Muzeului de artă contemporană Garage a decis să înceteze lucrul la toate expoziţiile până când tragedia politică şi umană care se joacă în Ucraina nu va înceta. Nu putem să ne conformăm acestei iluzii de normalitate când astfel de evenimente au loc”, anunță instituția pe pagina sa de Facebook și pe site-ul ei

„Garage a fost întodeauna o instituţie internaţională, deschisă la o pluralitate de opinii”, a continuat mesajul. „Ne opunem categoric oricărei acţiuni care seamănă dezbinare şi care generează izolare. Considerăm că facem parte dintr-o lume mai mare, care nu este fracturată de război”, mai spun reprezentanții muzeului. 

Echipa asigură că „angajamentul lor faţă de toţi artiştii ale căror proiecte au fost amânate” vor fi onorate, şi în concluzie fac apel la „un sfârşit imediat al conflictului”. 

Citește și Agenție de presă din România piratată de site-uri găzduite în Rusia

După săptămâni de tensiuni cu privire la regiunile separatiste proruse ucrainene, preşedintele rus Vladimir Putin a trecut la ofensivă, joi, în zori. Mai multe oraş, între care Kiev, oraşul portuar Mariupol situat de-a lungul Mării Azov, al doilea ca mărime din ţară, şi Kramatorsk au fost victime ale bombardamentelor. 

Mai multe mişcări de contestare au luat naştere în Rusia după ofensiva lui Vladimir Putin, în urma cărora au avut loc sute de arestări, ca urmare a manifestărilor interzise contra invaziei. Proteste masive au avut loc și în țara vecină, Georgia, în semn de solidaritate cu Ucraina.