Muzeul Ermitaj din Amsterdam încheie colaborarea de trei decenii cu Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg

Distribuie

Ermitaj din Amsterdam, instituţie olandeză idependentă, care organiza expoziţii de două ori pe an cu obiecte din colecţii ruseşti, pune capăt celor 30 de ani de colaborare cu Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, scrie Le Figaro.

„Odată cu invazia armatei ruse în Ucraina, a fost trecută o graniţă. Războiul distruge tot. Chiar 30 de ani de colaborare”, a informat muzeul într-un comunicat. 

Ermitaj din Amsterdam este din 2009 instalat in Amstelhof, o cladire celebra a orasului datand din secolul al XVII-lea. Muzeul, entitate juridica si autonoma, organiza doua expozitii pe an cu obiecte din colectia Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg. Acesta detine o colectie permanenta a istoriei Amstelhof si a relatiilor dintre Regatul Tarilor de Jos si Rusia. Detine si colectii din alte muzee precum cel din Amsterdam si Rijksmuseum.

Citește și Ministrul ucrainean al Culturii afirmă că Rusia distruge tezaurul cultural al Ucrainei

„Mult timp, Ermitaj din Amsterdam s-a distanţat de evoluţiile politice din Rusia lui Putin”, a subliniat muzeul. Se concentra mai degrabă pe „comorile artistice şi mişcările care traversează secolele”, mai degrabă pe „realitatea vieţii cotidiene”, dar instituţia precizează că „divergenţele de opinie s-au dovedit întotdeauna că pot fi depăşite”, rezultând expoziţii foarte populare în capiala olandeză. 

Dar „recentul atac al Rusiei contra Ucrainei face această distanţă să fie insurmontabilă”, a explicat muzeul. 

Ruptura legăturilor sale cu Rusia înseamnă că o mare parte din colecţia sa este de acum închisă publicului. În special recenta expoziţie despre „Avangarda rusă – revoluţia artei”, este închisă pe perioadă nedeterminată.