Muzeul Francmasoneriei din Oradea va fi inaugurat în vară

Muzeul Francmasoneriei din Oradea, unic în România şi în estul Europei, va fi deschis în cursul verii 2021, după ce au fost încheiate, la sfârșitul anului 2020, lucrările de restaurare şi conservare la clădirea de patrimoniu a fostului templu mason, realizate cu fonduri europene de aproape 6 milioane de lei, informează Agerpres.

Potrivit conducerii instituţiei, imobilul este pregătit acum pentru amenajarea ca muzeu în vederea introducerii în circuitul turistic.

„Încăperile vor avea funcţiunile specifice unei loje masonice. Mă refer aici la denumirea sălilor, precum ‘Sala paşilor pierduţi’ din care se intra în Templu, cea mai importantă şi somptuoasă sală a unei loji. Un alt spaţiu amenajat va fi ‘Sala de reflexie’, ca prim loc în procesul de iniţiere stabilit în cadrul unei loji masonice sau chiar şi ‘Biroul Maestrului Lojii’, urmate apoi de sala de expoziţie. Sălile care vor avea funcţiuni specifice lojii masonice vor cuprinde mobilier, obiecte şi picturi, pentru a exemplifica cât mai fidel interiorul prin amenajări. În sala de expoziţie vor fi prezentate obiecte specifice şi se vor da explicaţii privind însemnele masonice, picturile şi alte detalii”, a declarat joi, pentru Agerpres, directorul Muzeului Oradea, Angela Lupşea.