Muzeul Județean Botoșani, invitat să participe la o expoziție internațională în China

Muzeul Județean Botoșani ar putea participa, cu zeci de piese din patrimoniu, la o expoziție internațională în China, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la descoperirea civilizației Yangshao.

„Reprezentanţii regiunii Yangshao sărbătoresc 100 de ani de la descoperirea acestei civilizaţii neolitice (n.r.- civilizaţia Yangshao), care este aproape concomitentă cu civilizaţia Cucuteni – Tripolia. (…) Cu această ocazie, specialiştii chinezi din această regiune au invitat Palatul Culturii din Iaşi să participe la o expoziţie dedicată descoperii de acum 100 de ani cu circa 100 de piese Cucuteni, fapt pentru care Palatul Culturii ne-a propus ca jumătate din aceste piese să fie aduse de către Muzeul Județean Botoşani, să fim parteneri în această expoziţie.

Citește și Expoziția tematică „Tudor Vladimirescu și memoria culturală a Revoluției din 1821”

Noi intenţionăm ca spre sfârşitul anului să închidem muzeul pentru reabilitare şi atunci am considerat ca o parte din cele mai frumoase piese Cucuteni pe care le avem să le trimitem în această expoziţie internaţională”, a declarat pentru Agerpres directorul muzeului, Aurel Melniciuc.

Printre exponatele care ar urma să plece în China se află şi statueta antropomorfă Venus de Drăgușeni, considerată cea mai valoroasă piesă de arheologie şi care a reprezentat simbolul unei expoziții organizată la New York.

Autoritățile chineze au anunțat că vor suporta toate costurile de transport şi de asigurare a exponatelor de la Muzeul Județean din Botoșani.