Muzeul Luvru împrumută un tablou de Leonardo da Vinci filialei sale din Abu Dhabi

Muzeul Luvru va împrumuta unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale, „Saint Jean Baptiste” de Leonardo da Vinci, singurei filiale din afara Franţei, Luvru Abu Dhabi, pentru a cincea aniversare a acesteia, au anunţat marţi instituţiile, scrie AFP. Legat de muzeul parizian printr-un acord de cooperare, Luvru Abu Dhabi a fost inaugurat cu mare fast în noiembrie 2017 de preşedintele francez Emmanuel Macron, în capitala Emiratelor Arabe Unite, bogat stat petrolier din Golf care a investit masiv în cultură pentru imaginea sa internaţională.

„Cu ocazia celei de-a cincea aniversări a Luvru Abu Dhabi, Muzeul Luvru anunţă împrumutul excepţional al „Saint Jean Baptiste” de Leonardo da Vinci, incomparabilă capodoperă a maestrului Renaşterii”, au anunţat cele două instituţii într-un comunicat comun. Tabloul va fi expus în galeriile permanente ale Muzeului din Abu Dhabi începând cu 8 noiembrie timp de doi ani. Opera, „printre cele mai celebre de la Luvru”, nu „a încetat niciodată să fascineze milioane de pasionaţi care vin să o admire în cel mai vizitat muzeu din lume”.

Citește și Expoziţie Ion Mândrescu, la Muzeul Ţăranului Român

Pentru aniversarea sa, Luvru Abu Dhabi găzduieşte de săptămâna trecută o expoziţie despre marii artişti impresionişti datorită unei cooperări cu un alt nume mare parizian, Musée d’Orsay. Luvru Abu Dhabi marchează a cincea aniversare în plin scandal privind traficul de antichităţi. Fostul director al Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, şi un fost membru al Agence France Museum (AFM), Jean-François Charnier, au fost inculpaţi în Franţa pentru că au facilitat vânzarea la Luvru Abu Dhabi a unor antichităţi egiptene furate, în ciuda suspiciunilor privind originea lor frauduloasă.

Luvru Abu Dhabi şi Luvru s-au constituit parte civilă în anchetă.