Muzeul Național Cotroceni, deschis pe 24 ianuarie pentru public

Muzeul Naţional Cotroceni invită publicul luni, 24 ianuarie, cu prilejul aniversării a 163 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să viziteze expoziţia „România 163. Alexandru Ioan Cuza şi Cotrocenii”.

Alexandru Ioan Cuza şi soţia lui, Elena Cuza, au avut drept reşedinţă de vară palatul domnesc de la Cotroceni, pe care l-au reamenajat începând din anul 1862, prin reparaţii, dotări, redecorarea interioarelor cu mobilier nou şi obiecte ambientale în stilurile la modă, unele provenite din manufacturi occidentale, în special de la Paris, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Conform sursei citate, pe lângă obiectele de patrimoniu ce fac parte din expoziţia permanentă a Muzeului Naţional Cotroceni – documente (copia firmanului de recunoaştere din partea sultanului Abdul Aziz a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza), fotografii de epocă, însemne militare, medalii şi decoraţii, printre care şi proiectul decoraţiei „Crucea de Fier” – publicul va avea ocazia să vadă expuse şi alte piese originale care ilustrează viaţa de la Curtea lui Alexandru Ioan Cuza: documente, planuri şi schiţe originale legate de repararea şi dotarea reşedinţei de la Cotroceni, alături de documente care prezintă aspecte ale vieţii cotidiene, etichetei şi ceremonialului de la Curtea domnitorului şi obiecte personale ale familiei Cuza – ştergar cu monograma doamnei Elena Cuza, tabacheră care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, drapelul tricolor îndoliat ce a acoperit sicriul domnitorului.

Citește și Nicolae Iorga, omagiată într-o expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie a României

Parteneri ai Muzeului Cotroceni în acest proiect sunt Arhivele Naţionale ale României şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Vizitarea Muzeului Naţional Cotroceni în data de 24 ianuarie se face doar pe bază de programare, în limita locurilor disponibile, cu obligativitatea respectării măsurilor de prevenire şi combatere a infecţiei cu COVID-19 şi numai pe baza prezentării certificatului verde şi a cărţii de identitate în original.

Copiii cu vârsta până în 14 ani beneficiază de intrare gratuită.

Programări se fac până duminică, la ora 10,00, pe email la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07, 0725.518.381.