Muzeul Naţional de Artă al României expune, pentru prima dată în faţa publicului, o icoană dăruită de mitropolitul Kievului regelui Carol I, în 1898.
„Solidari cu colegii noştri din Ucraina, nevoiţi în aceste zile să închidă muzeele pentru a salva patrimoniul, aducem din depozitele MNAR, pentru prima dată în faţa publicului, o icoană dăruită de mitropolitul Kievului regelui Carol I, în 1898. Ea este o copie a celebrei icoane făcătoare de minuni din cel mai important ansamblu de patrimoniu al Kievului, Mănăstirea Lavra Pecerskaia”, a transmis pe Facebook Muzeul Naţional de Artă al României.
Icoana va fi expusă în Galeria de Artă Veche Românească.
„Sperăm să poată fi o alinare pentru vizitatorii din Ucraina, iar pentru noi toţi un simbol al fragilităţii, dar şi al forţei extraordinare pe care ne-o poate insufla patrimoniul cultural în momente atât de încercate ca cele pe care le trăim astăzi”, au mai spus experţii de la
Aceasta va fi expusă în Galeria de Artă Veche Românească.
Citește și Muzeul „Vasile Pogor” se redeschide publicului
„Sperăm să poată fi o alinare pentru vizitatorii din Ucraina, iar pentru noi toţi un simbol al fragilităţii, dar şi al forţei extraordinare pe care ne-o poate insufla patrimoniul cultural în momente atât de încercate ca cele pe care le trăim astăzi”, au mai spus experții de la Muzeul Naţional de Artă.
Muzeul Naţional de Artă al României oferă acces gratuit refugiaţilor la sediul central şi muzeele satelit, respectiv Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady, de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Operele Naţionale din Bucureşti şi Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operetă, Muzeul Satului, Muzeul de Istorie, Corul Madrigal şi Filarmonica „George Enescu”, instituţii subordonate Ministerului Culturii, susţin refugiaţii din Ucraina.