Muzeul Naţional de Artă al României va inaugura Galeria de Artă Decorativă Europeană

Muzeul Naţional de Artă al României va inaugura în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, Galeria de Artă Decorativă Europeană, o expoziţie permanentă unică în peisajul cultural românesc, care oferă publicului acces la o colecţie impresionantă de aproximativ 400 de piese de tapiserie şi mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă şi metal.

Având o suprafaţă de peste 400 mp, Galeria de Artă Decorativă Europeană, compusă din şase săli, ilustrează patru secole de istorie a gustului şi a rafinamentului, a inovaţiilor, manufacturilor şi meşterilor europeni din Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Rusia secolelor XVI-XIX şi întregeşte expunerea permanentă a muzeului, alături de Galeria de Artă Europeană şi Galeria Naţională.

În parcursul expoziţional sunt incluse o minunată casetă de căsătorie realizată la Dresda în 1586, obiecte de ceramică provenind de la faimoasele manufacturi de faianţă din Delft (Olanda), Manises (Spania),  Montelupo Fiorentino şi Savona (Italia), Rouen, Moustiers şi Sèvres (Franţa), Meissen (Germania), mobilier provensal şi tapiserii franceze, precum şi piese deosebite din argint alături de celebrele pahare din cristal de Boemia.

Măiestria meşterilor ruşi poate fi admirată în delicatele piese de argint cloisonné, în paharele de argint niello sau în  Bolul de punch realizat de faimosul atelier Fabergé. De asemenea, o preţioasă colecţie de ceasuri ilustrează excelenţa meşterilor bijutieri şi ceasornicari din cele mai importante ateliere de profil din Europa.

Prezenţa acestor obiecte în România atestă faptul că ţara noastră s-a aflat mereu într-un circuit european al schimburilor de valori culturale.

Citește și Premiera „Oedipe” de Enescu marchează şi 70 de ani de la inaugurarea Operei Naţionale Bucureşti

Europa nu a fost doar spaţiul de manifestare a unor practici seculare în domeniul artistic, dar şi un loc în care aportul creativ din alte continente a fuzionat în expresii definitorii ale excepţionalităţii spiritului uman. Aceste influenţe culturale variate au contribuit, în timp, la definirea  unei identităţi europene care se reflectă şi în expunerea galeriei.

Spaţiile care găzduiesc această galerie au trecut printr-un amplu proces de reamenajare, fiind puternic afectate de cutremurul din 1986 şi de incendiul din 1989. Deschiderea acestei galerii a necesitat realizarea unor vitrine pentru expunere care să fie în acord cu ultimele standarde din domeniu, asigurând atât securitatea pieselor cât şi un mod de etalare la cele mai înalte standarde.

Galeria de Artă Decorativă Europeană beneficiază, în premieră, de o componentă digitală, aplicaţia MyMNAR, care va putea fi folosită în cadrul galeriei, în timpul vizitei la muzeu pentru a completa într-un mod interactiv parcursul expoziţional.

Vor fi organizate ateliere şi programe educative dedicate copiilor şi adulţilor, care să medieze accesul la piesele de artă decorativă din expunere şi în acelaşi timp să ajute la dezvoltarea creativităţii şi a spiritului artistic.

În data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, sediul central al MNAR (Calea Victoriei 49-53) va fi deschis între orele 10.00-18.00, publicul având ocazia să viziteze în mod gratuit Galeria de Artă Decorativă Europeană, Spaţiile Istorice, Galeria de Artă Europeană şi Galeria Naţională.

Accesul în Galeria de Artă Decorativă Europeană se face prin intrarea A2, etajul 3, Calea Victoriei 49-53, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.