Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) aniversează 150 de ani de instituție muzeală cu profil artistic de la înfiinţarea Societăţii pentru istorie, artă şi arheologie, în 1872, de către colecţionarul Ormos Zsigmond, prin prezenţa la Pavilionul României de la Expo 2020 Dubai, în perioada 3-9 martie.
Pentru a marca această aniversare, departamentele de specialitate ale muzeului au realizat un film cu tematică aniversară „MNArT – 150 ani de patrimoniu artistic”, dedicat participării muzeului la Expo 2020 Dubai. Expoziţia multimedia va mai cuprinde lucrări ale unor artişti contemporani (Suzana Fântânariu, Dorel Laurenţiu Tulcan, Sorin Scurtulescu), precum şi o serie de acţiuni participative dedicate publicului, montarea unui puzzle aniversar supradimensionat (imagine „Fata cu Breton” a pictorului Theodor Aman din colecţia muzeului), un performance pictural al artistului Sorin Scurtulescu şi un tur virtual interactiv care va conecta, în timp real, spaţiul expoziţional cu reţelele de socializare, arată un comunicat al MNArT remis, vineri, AGERPRES.
Expoziţia mondială de la Dubai se desfăşoară o dată la cinci ani, timp de şase luni, fiind unul dintre cele mai vechi şi mai mari evenimente din lume, la care a participat şi România, pornind încă de la prima ediţie în 1851. În această ediţie, Pavilionul României cuprinde o serie de prezentări sub deviza „România New Nature” definite prin relaţia cu natura în încercarea de a găsi un echilibru care să asigure viitorul omenirii, dar şi în încercarea de inovare şi utilizare creativă a resurselor.
Citește Târgul Mărțișorului, la Muzeul Naţional al Țăranului Român
Participarea muzeului în cadrul Pavilionului României în Dubai reprezintă un deosebit prilej de încadrare a patrimoniului MNArT în reţeaua instituţiilor culturale şi artistice regionale, naţionale şi internaţionale prin posibilitatea accesării în format online a colecţiilor, expoziţiilor, operelor de artă.
Proiectul este rezultatul strategiei muzeului de extindere a mijloacelor de mediere culturală şi de promovare a patrimoniului muzeal prin strategii de digitalizare, dar şi de a prezenta o ofertă culturală diversificată care să atragă publicul local, naţional şi din afara graniţelor.
Partenerii proiectului sunt Consiliul Judeţean Timiş, Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest Timişoara, Uniunea Artiştilor Plastici Filiala Timişoara.