Muzeul Naţional de Artă Timişoara va lansa în 28 ianuarie Moneda Omagială „Constantin Brâncuşi”

Distribuie

Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) va lansa duminică, 28 ianuarie, Moneda Omagială „Constantin Brâncuşi”, marcând astfel închiderea expoziţiei „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, care a fost deschisă pe 30 septembrie, în anul Capitalei Europene a Culturii Timişoara 2023, sub curatoriatul istoricului de artă Doina Lemny.

La evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Timiş împreună cu MNArT, Institutul Francez din România şi Fundaţia Art Encounters va participa şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, alături de comisarul expoziţiei, preşedintele Fundaţiei Art Encounters, Ovidiu Şandor.

De asemenea, vor mai prezenţi preşedintele administraţiei judeţene, Alin Nica, directorul MNArT, Filip Petcu, directorul Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, şi exegetul operei brâncuşiene, Doina Lemny, care va conduce şi un ultim tur ghidat al expoziţiei.

Pentru prima dată, în România, publicul larg a putut admira în cadrul aceleiaşi expoziţii lucrări cu o valoare inestimabilă din patrimoniul universal al artistului, precum: „Sărutul”, „Măiastra”, „Pasărea în văzduh”, „Muzele” („Domnişoara Pogany” şi „Muza adormită”), „Somnul”, „Peştele”, „Capul de copil” etc, alături de o selecţie atent ghidată de fotografii şi fragmente filmate de Constantin Brâncuşi.

Citește și Monedă de aur care dovedeşte că un ”fals” împărat roman a fost real, expusă la Muzeul Brukenthal

Prin această expoziţie, Brâncuşi a revenit în România după 50 de ani, în Capitala Europeană a Culturii, cele peste 100 de piese, evaluate la peste o jumătate de miliard de euro, fiind montate de o echipă de specialişti din Marea Britanie.

Evenimentul a beneficiat de împrumuturi excepţionale de la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundaţia Guggenheim, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti şi Muzeul de Artă din Craiova, precum şi din colecţii particulare.

Doina Lemny declara, pentru AGERPRES, că expoziţia prezintă publicului diferite etape ale parcursului artistic al sculptorului, de la operele create sub influenţa învăţământului de la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti la confruntarea cu sculptura lui Rodin, până la decizia sa radicală de a abandona modelajul pentru a adopta metoda şlefuirii directe.