La data de 8 mai 1972, se deschidea pentru public Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), o instituție simbol pentru cultura românească, ce păstrează în colecțiile sale mărturiile civilizațiilor care au viețuit pe teritoriul țării noastre și nu numai.
„La mulți ani colegilor de la Muzeul Național de Istorie a României, una dintre instituțiile reprezentative pentru identitatea noastră națională! Vă invit să sărbătorim împreună jumătate de veac de când MNIR și-a deschis porțile publicului și să ne bucurăm de evenimentele culturale pregătite cu acest prilej la sediul din Calea Victoriei. Vom lua astfel parte la o adevărată lecție de istorie, la care vreau să-i ispitim să participe nu doar pe cei mari, cât și pe cei mici”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
MNIR aniversează cei 50 de ani de activitate printr-o serie de evenimente desfășurate pe tot parcursul lunii mai.
Astfel, în cadrul „MNIR 50” vor avea loc lansarea paginii web „MNIR 50”, deschiderea expoziției „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute” la data de 12 mai, redeschiderea expoziției „Muzeul Jucăriilor” după reorganizare, precum și lansarea unui nou album „O clădire-simbol a Capitalei: Palatul Poștelor – Muzeul Național de Istorie a României”.
„Noaptea Muzeelor” va fi celebrată sâmbătă, 14 mai, cu reconstituiri istorico-militare, ateliere educative și momente artistice.
Citește și Expoziția de pictură „The fading story of chimera” va fi vernisată la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu
Tot pentru a marca 50 de ani de la inaugurare, se va deschide micro-expoziția care-l omagiază pe Ion Heliade Rădulescu, cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la naștere și 150 de ani de la moartea acestuia, și se va inaugura expoziția „De la diligență la clasor”, care prezintă lumea fascinantă a timbrelor, de la povestea primelor mărci poștale, până la pasiunea unor întregi generații. În parteneriat cu editura Corint, MNIR va lansa cartea „Prin cafenelele din Micul Paris”, a cărei autoare este istoricul Maria Magdalena Ioniță, reputat cercetător, care și-a desfășurat activitatea profesională în cadrul Muzeului Național de Istorie a României.
MNIR a apărut însă în 1970, fiind considerat, din punctul de vedere al reprezentativității, cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară. Aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, în singurul loc public unde securitatea şi vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeaşi măsură. De atunci și până astăzi, numeroase expoziții memorabile au fost organizate, la sediul propriu, în ţară sau peste hotare. Una dintre acestea este „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, de la la Museo Arqueológico Nacional de España│Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, unde au fost expuse nu mai puțin de 835 de artefacte deosebit de valoroase din colecțiile Muzeul Național de Istorie a României și a altor 38 de muzee din țară.
Mai multe detalii despre evenimentele organizate cu ocazia împlinirii celor 50 de ani de la inaugurare aflați pe site-ul muzeului aflați AICI.