Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, propus spre preluare de Ministerul Energiei

Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” a fost propus spre preluare de Ministerul Energiei de către trei organizaţii reprezentative în sectorul creativ.

Asociaţia Zeppelin, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi Modulab – i-au propus ministrului Energiei Virgil-Daniel Popescu, preluarea în administrare a patrimoniului mobil, imobil şi a personalului Muzeului Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, aflat în Parcul Carol I din Bucureşti.

Iniţiativa ar reprezenta primul exemplu serios şi sustenabil din punct de vedere cultural şi economic de parteneriat public-privat din România ca soluţie de salvare şi de reconfigurare a unui muzeu aflat într-un moment critic. S-ar institui totodată un model funcţional de afacere culturală ce s-ar putea permanentiza pentru situaţii similare în contextul în care cazul acestui muzeu nu este unul singular, la fel şi în cazul multor obiective de patrimoniu din ţară.

Cele trei organizaţii îşi propun transformarea Muzeului Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” într-o instituţie care să pună România pe harta ţărilor cu tradiţie tehnologică (atât din punct de vedere istoric, cât şi prin branşarea la noile tendinţe muzeale ale momentului), o instituţie sustenabilă şi participativă, cu o pronunţată dimensiune educativă şi care să prezinte în cel mai interactiv mod cu putinţă realizările tehnologice româneşti. De asemenea, urmărim translatarea muzeului către un management clasic combinat cu cel orientat spre antreprenoriatul cultural.

Citește și Expoziţie despre istoria Palatului Pionierilor, marţi, în spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni

Zeppelin este o echipă de referinţă în România pentru curatoriat de muzee şi design muzeal. Cele mai moderne muzee din ţară poartă semnătura Zeppelin; are de asemenea o vastă experienţă de cercetare teoretică, istorică şi jurnalistică în domeniul muzeologiei, ce se reflectă în colecţia de cărţi de arhitectură şi de texte de referinţă din publicaţia Zeppelin, dar şi în diferite proiecte curatoriale ce au în centru muzeistica. Zeppelin este de asemenea cea mai premiată echipă pentru muzeele amenajate, cel mai recent fiind DASA Award of European Museum Academy pentru Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Casa Memorială Anton Pann. www.zeppelin-design.com

Modulab este singurul laborator de cercetare-dezvoltare tehnologică din România cu o experienţă interdisciplinară care a avut întotdeauna tehnologia în centru: expoziţii, producţie artistică tehnologică, curatoriat de proiecte culturale centrate pe tehnologie, dezvoltare de instalaţii pentru muzee, activitate de cercetare-dezvoltare în domeniul industrial (din Modulab s-a desprins prima companie din România care face cercetare/dezvoltare/producţie de roboţi industriali autonomi)- www.modulab.com.

Citește și 150.000 de piese din patrimoniul Muzeului Judeţean Botoșani mutate, provizoriu, în clădirea CEC Bank

Contribuţia Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR) (www.muzee.org), organizatorul Nopţii Muzeelor în România, se va manifesta prin transferul de cunoaştere înspre muzeu pentru identificarea celor mai bune şi mai inovatoare soluţii de valorificare a colecţiei muzeului, prin asistenţă managerială permanentă, prin asigurarea dezvoltării organizaţionale a muzeului (pregătire profesională, mobilitate, vizite de studiu în Europa), includerea muzeului în proiectele RNMR şi în reţeaua profesională naţională şi internaţională dezvoltată.

Muzeul Tehnic, în viziunea acestor organizaţii, trebuie să fie un canal de promovare a tehnologiei româneşti, cu o interfaţă a industriilor culturale şi creative, flexibil, adaptabil contextului muzeal şi tehnologic, mai exact un muzeu care oferă totul publicului său.