Muzeul Pandemiei pregătește o expoziție cu accente pe drama violenței domestice

Distribuie

Muzeul Pandemiei, marcă a Rețelei Naționale a Muzeelor din România, pregătește o nouă expoziție dedicată pandemiei, de data aceasta cu accent pe drama violenței domestice ce a marcat multe familii din România din martie 2020 până în prezent.

Expoziția poate fi vizitată zilnic in perioada 06.05-29.06.2022, la ARCUB Gabroveni, din strada Lipscani 84-90, între orele 12.00 și 20:00 si in cadrul evenimemtului Noaptea Muzeelor pana la orele 02:00. 

Intenția expoziției este de configura un patrimoniu al dramei umane și de a promova tema violenței domestice/conjugale în perioada pandemiei printr-o formă de exprimare muzeală/curatorială interactivă și convingătoare pentru publicul care dorește să afle mai multe sau care nu cunoaște suficient amploarea și motivațiile acestui fenomen recurent în societatea românească.

„Urmează să descoperiţi o serie de mărturii şi descrieri ale unor situaţii în care femeile au ajuns în poziţii de vulnerabilitate în cuplu, devenind victimele şi supravieţuitoarele violenţei domestice. Echipa noastră a urmărit mai ales felul în care relaţiile abuzive reuşesc să depăşească pereţii locuinţei personale, ajungând atât la apropiaţi, cât şi la sistemele sociale din jur. Mare parte din mărturiile din expoziţie se referă la momente din timpul pandemiei, o perioadă în care spaţiul social s-a restrâns dramatic. Pentru victimele violenţei domestice, tensiunile şi conflictele de acasă au crescut, în vreme ce accesul la sprijinul de orice tip a devenit limitat.” (Echipa Muzeului Pandemiei)

Citește și Micro-expoziția „Noul Testament greco-latin” va fi deschisă joi la Muzeul Naţional de Istorie a României

De asemenea, expoziţia va da spaţiu de exprimare unor artişti şi organizaţii prietene care au documentat şi prezentat abuzurile şi violenţele în familie sau cele din mediile instituţionalizate (centrele de plasament din perioada comunistă). Conceptul expoziţiei este mai valoros odată cu instalaţia artistei Anamaria Pravicencu şi cu proiectele personale marca Muzeul Abandonului, Fragile Society şi ANAIS.

Teatrul Apropo este partener principal al proiectului şi va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.

Website-ul proiectului este www.identitatifragile.com, „acolo unde vom avea şi o variantă online a expoziţiei, după 15 mai, aşa cum am procedat şi cu expoziţia de debut”, susțin organizatorii.

„Muzeul Pandemiei. De ce mai stai cu el!?” este un proiect marca Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, susţinut de ARCUB şi de Primăria Municipiului Bucureşti.