Muzeul Vrancei lansează volumului „Ion Roată. Ţăranul care a votat Unirea în Divanul ad-hoc al Moldovei”

Distribuie

Muzeul Vrancei lansează, joi, la Câmpuri, volumului „Ion Roată. Ţăranul care a votat Unirea în Divanul ad-hoc al Moldovei”, prima biografie a celui mai cunoscut ţăran din istoria modernă a României, a anunţat instituţia de cultură.

Intrarea în legendă a lui Moş Ion Roată se datorează scriitorului Ion Creangă, autorul care a făcut dintr-un ţăran clăcaş un personaj de poveste.

„Volumul prezintă viaţa unui om care a trăit în două lumi. S-a născut în 1806, într-o familie de ţărani clăcaşi, din Satul Gura Văii de pe Moşia Câmpuri, proprietatea celebrei familii Dăscălescu din Focşanii Moldovei. Viaţa i s-a schimbat brusc atunci când a fost ales, în vara anului 1857, deputat, în Divanul ad-hoc al Moldovei. La Iaşi, Ion Roată s-a numărat printre iniţiatorii Jalbei ţăranilor, document care a băgat spaima în politicieni, pentru că era o radiografie a suferinţei ţăranilor, un atac deschis la privilegiile boierilor şi un manifest prin care ţăranii cereau drepturi egale cu proprietarii moşiilor. Jalba nu a trecut la vot, în favoarea ei votând doar ţăranii.

De aici şi până la arestarea sa la Iaşi nu a fost decât un pas, acest lucru întâmplându-se la început de ianuarie 1858. Motivul: agitaţie publică. Şi aşa a fost adus Ion Roată la Focşani sub escortă şi trimis acasă pe Moşia Câmpuri. Pe 5 şi 24 ianuarie 1859, la Iaşi şi Bucureşti, deputaţii l-au votat pe colonelul Al. Ioan Cuza, domn al românilor, realizând Unirea”, se arată într-un comunicat al Muzeului Vrancei.

Citește și Moș Ion Roată a fost numit cetățean de onoare al comunei Cîmpuri, la 140 de ani de la moartea sa

Potrivit documentelor, ţăranul deputat a fost omis la împroprietăriri încât, în 1880, prefectul de Putna îl ruga pe Mihail Kogălniceanu să obţină un ajutor din Fondul milelor pentru a-i cumpăra o pereche de boi. Singura avere a fostului deputat Ioan Roată au fost braţele sale. A plecat la ceruri resemnat în 1882, la fel de sărac, fără pământ, pe vremea regelui Carol I, căci între timp România devenise Regat, menţionează sursa citată.

Realizată de muzeografii Corina Duca şi Laura Dinu, prima biografie a ţăranului-deputat va fi lansată la Casa Memorială „Moş Ion Roată” din comuna Câmpuri.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Vrancea, prin Muzeul Vrancei.