NASA a anunţat o nouă dată la care va încerca să lanseze spre Lună mega-racheta sa SLS

NASA a anunţat miercuri o nouă dată, 14 noiembrie, la care va încerca să lanseze spre Lună mega-racheta sa SLS, în cadrul misiunii Artemis 1, informează AFP.

Precedentele date de lansare, programate la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie, au fost anulate în ultimul moment din cauza unor probleme tehnice.

Apoi, la sfârşitul lunii septembrie, racheta SLS, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenţia spaţială americană, a fost trimisă în hangarul ei de la Centrul Spaţial Kennedy, pentru a o proteja de uraganul Ian, care a devastat mai multe regiuni din statul Florida.

Noua fereastră de lansare, cu o durată de 69 de minute, se va deschide în noaptea de 13 spre 14 noiembrie la ora 04:07 GMT, a precizat NASA.

Citește și Lansarea unei rachete japoneze care transporta mai mulţi sateliţi a eşuat

Două date de rezervă, 16 şi 19 noiembrie, au fost de asemenea stabilite.

În dezvoltare de peste un deceniu, racheta SLS nu a zburat niciodată în spaţiu.

Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.

La 50 de ani după ultima misiune din programul Apollo, misiunea Artemis 1 nu va avea la bordul ei un echipaj de astronauţi. Artemis 1 va trebui să verifice dacă Orion, o capsulă ce va fi montată în vârful rachetei SLS, este sigură pentru a transporta în spaţiu, în viitor, un echipaj uman. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *