NASA dezvăluie o casă ce va fi utilizată într-un experiment pentru a simula viaţa pe Marte

Distribuie

O casă, aparent banală, prezentată marţi de agenţia spaţială americană NASA, va găzdui, începând din iunie, patru persoane care vor sta închise în ea timp de peste un an pentru a simula viaţa pe planeta Marte, relatează miercuri AFP.

Habitatul, denumit Mars Dune Alpha, este situat la centrul de cercetare al agenţiei spaţiale americane din Houston, Texas.

Cei care vor locui în el vor ajuta la pregătirea unei viitoare misiuni pe „planeta roşie”. Măsurându-le performanţele şi capacităţile cognitive, NASA va înţelege mai bine „resursele” ce trebuie prevăzute pentru această călătorie ambiţioasă, a explicat Grace Douglas, responsabilă în cadrul programului CHAPEA, care supraveghează acest experiment.

Un lucru esenţial, a precizat ea, având în vedere „limitările de masă foarte stricte” ale încărcăturilor ce pot fi trimise în aceste misiuni.

Casa de 160 de metri pătraţi include o fermă verticală pentru cultivarea salatelor, o cameră dedicată procedurilor medicale, o zonă de relaxare şi posturi de lucru.

Citește și NASA publică imagini surprinse de roverul Perseverance pe Marte

O trapă duce către o reconstrucţie a mediului marţian. Pe nisipul roşu se află o staţie meteo, un dispozitiv pentru fabricarea cărămizilor, o mică seră şi o bandă de alergare pe care aşa-zişii astronauţi vor merge suspendaţi de curele pentru a simula gravitaţia mai mică de pe planetă. „Nu-i putem pune să meargă în cerc timp de şase ore”, a spus zâmbind Suzanne Bell, responsabilă de programul „Laboratorul de sănătate comportamentală şi performanţă” al NASA.

Potrivit lui Bell, dispozitivul va reproduce efortul necesar activităţii fizice pe Marte, dar şi situaţii de colectare de probe, de culegere de informaţii sau chiar de construcţie.

Nu se cunosc deocamdată numele „prizonierilor” voluntari, însă se ştie că echipa nu va fi formată din astronauţi. Ei vor fi supuşi regulat unor factori de stres, cum ar fi restricţii de apă sau diverse defecţiuni.

Această casă mai are o particularitate: a fost imprimată 3D. „Este una dintre tehnologiile pe care NASA le studiază pentru a construi habitate pe suprafaţa altor planete sau pe Lună”, a declarat Grace Douglas.

Agenţia spaţială pregăteşte o călătorie dus-întors pe Marte, însă data de plecare nu este deocamdată stabilită. Această călătorie, care ar dura câţiva ani, ar putea avea loc „la sfârşitul anilor 2030”, potrivit şefului NASA, Bill Nelson.