NASA spune că un meteorit a lovit Telescopul James Webb și a provocat daune „iremediabile semnificative” la unul dintre panourile pe care le folosește pentru a privi în spațiu, transmite Sky News.
Observatorul aflat pe orbită a fost lansat în decembrie anul trecut și a publicat recent un set întreg de noi observații, inclusiv ceea ce se spune că este cea mai „profundă” și mai detaliată imagine a cosmosului până în prezent.
Precum orice altă navă spațială, acesta a întâlnit micrometeoriți iar senzorii au detectat șase deformații pe panourile principalei oglinzi ale telescopului care au fost atribuite unor lovituri.
„Fiecare micrometeorit a provocat degradarea suprafeței segmentului de oglindă lovit, așa cum arată măsurătoarea regulată a frontului de undă”, potrivit NASA.
Unele dintre aceste degradări sunt corectibile prin ajustarea calculelor matematice pe care NASA le aplică la datele colectate de fiecare panou, potrivit unui document publicat săptămâna trecută.
Însă, o lovitură, care a avut loc între 22 și 24 mai, a fost cauzată de un micrometeorit mai mare și a dus la „o schimbare semnificative iremediabilă” la segmental C3, potrivit documentului.
Din fericire, această schimbare nu are un impact deosebit asupra modului în care funcționează întregul telescop. NASA a spus că performanța sa continuă să depășească așteptările, însă impactul va reduce fundamental acuratețea datelor colectate.
Totodată, lovitura a provocat îngrijorări privind impactul pe care l-ar putea avea viitoare lovituri ale micrometeroriților mai mari.
„Nu este clar încă dacă lovitura din mai 2022 la segmentul C3 a fost un eveniment rar întâlnit”, arată documentul.
Citește și VIDEO&FOTO: NASA a publicat noi imagini obținute de telescopul spațial James Webb
Există o șansă să fi fost „o lovitură nefericită timpurie a unui micrometeorit cu energie cinetică mare care statistic ar putea avea loc doar o dată la câțiva ani”, consideră echipa NASA.
Însă „telescopul ar putea fi mai susceptibil la pagube din partea micrometeoriților decât au previzionat modelele de dinainte de lansare”.
„Echipa de proiect face investigații suplimentare în ceea ce privește populația de micrometeoriți și cum impacturile afectează oglinzile de beriliu”, adaugă aceștia.
O altă potențială metodă de atenuare a loviturilor ar putea implica minimizarea timpului în care telescopul îl petrece „în căutarea direcției mișcării orbitale, care statistic are rate mai mari de impact cu micrometeoriți”.
Un număr tot mai mare de deșeuri orbitale a forțat în mod regulat controlorii Stației Spațiale să facă „manevre de evitare” pentru a preveni lovirea.
NASA urmărește în prezent peste 27.000 de bucăți de gunoi spațial, deși spune că este mult mai mult și prea mic ca să fie urmărit, însă destul de mare să amenințe zborul spațial al oamenilor precum și misiunile robotice.
NASA spune: „Sunt jumătate de milion de bucăți de deșeuri de mărimea unei mărgea sau mai mari (până la un centimetru) și aproximativ 100 de milioane de bucăți de deșeuri de aproape un milimetru și mai mari”.
„Există și mai multe deșeuri mai mici, de micrometri”, a adăugat instituția, care spune că toate pot reprezenta un risc.
„Chiar și petele de vopsea pot provoca pagube unei nave spațiale” atunci când călătoresc la viteze de până la 28.200 de kilometri, spune NASA, care este destul de rapid să ajungă de la Londra la New York în 12 minute.