Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat demiterea directorului general al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, ca urmare a scandalului privind furtul unor obiecte din Tezaurul României în timpul unei expoziții din Olanda. Decizia vine după ce ministrul i-a cerut demisia, iar acesta a refuzat.
„Eu, personal, l-am simțit depășit pe această componentă de a gestiona o situație de criză, în special pe partea de comunicare”, a declarat ministrul Natalia Intotero într-o conferință de presă.
Fostul director al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a transmis un mesaj în care afirmă că demiterea sa nu a avut la bază încălcări ale legii sau ale normelor aplicabile, ci motive pe care le consideră nefondate.
„Țin să precizez că nu mi s-a indicat nicio încălcare a legii sau a normelor aplicabile, găsindu-se false pretexte pentru a demisiona. Am refuzat să-mi depun demisia de onoare, considerând că nimic nu poate afecta mai grav procesul de recuperare a celor patru bunuri de patrimoniu furate decât lăsarea fără conducere a MNIR în aceste zile cruciale”, a declarat Oberländer-Târnoveanu.
De asemenea, el a mulțumit colegilor săi pentru solidaritatea și profesionalismul arătate în această perioadă dificilă.
Ministrul Natalia Intotero a explicat că, în urma refuzului fostului director de a demisiona, s-a procedat la denunțarea contractului de management, conform prevederilor legale.
„Conform legislației aplicabile, există un termen de 15 zile de preaviz. În această perioadă, domnul director va trebui să își finalizeze partea de inventar. După cele 15 zile, vom desemna o persoană care să coordoneze activitatea muzeului în regim interimar”, a precizat ministrul.
Natalia Intotero a subliniat că a fost nemulțumită de modul în care fostul director al MNIR a gestionat comunicarea în această situație de criză și că instituția trebuie să fie la dispoziția autorităților și a presei în astfel de momente critice.
Ernest Oberländer-Târnoveanu a ocupat funcția de director general interimar al MNIR între 2010 și 2011, iar din 2011 a fost numit director general al instituției. Scandalul legat de furtul obiectelor din Tezaurul României la expoziția din Olanda a generat tensiuni și critici privind gestionarea situației, culminând cu decizia ministrului de a-l demite.
Această situație evidențiază necesitatea unei mai bune comunicări și coordonări între instituțiile culturale și autorități în cazuri de criză, pentru a proteja patrimoniul cultural al României.