NATO cere „eliberarea imediată” a jurnalistului Evan Gershkovich, arestat în Rusia

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă luni la ”eliberarea imediată” a jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat săptămâna trecută de Rusia, care-l acuză de spionaj, relatează AFP.

”Arestarea sa este foarte îngrijorătoare. Este important să se respecte libertatea presei, drepturile jurnaliştilor, dreptul de apune întrebări şi de a-şi face meseria. De aceea cerem eliberarea sa imediată”, a declarat norvegianul într-o conferinţă de presă.

Jens Stoltenberg anunţă că se aşteaptă ca detenţia jurnalistului de la Wall Street Journal (WSJ) să fie discutată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre NATO marţi, când Finlanda va deveni al 31-lea stat membru al acestei organizaţii militare occidentale.

Şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană Antony Blinken au discutat duminică despre jurnalist într-o rară convorbire la telefon.

Citește și Jurnalistul de la WSJ, Evan Gershkovich, arestat în Rusia: Casa Albă reacționează

Lavrov a reiterat acuzaţiile de spionaj formulate împotriva jurnalistului de către autorităţile ruse, iar Bliken a reiterat cererea americană a eliberării ”imediate” a acestuia şi a denunţat o ”detenţie inacceptabilă”.

Moscova a denunţat un ”tapaj mediatic” în ţările occidentale din cauza acestei arestări, care intervine în contextul unei represiuni sporite în Rusia a presei, de la începutul Războiului rus în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Evan Gershkovich, un jurnalist rusofon în vârstă de 31 de ani, a respins joi acuzaţiile formulate împotriva sa, într-un tribunal, la Moscova, potrivit agenţiei ruse oficiale de presă Tass.

Jurnalistul american a fost plasat în arest provizoriu, într-o închisoare din Moscova – până la 29 mai -, o măsură care poate fi prelungită în vederea unui eventual proces.