Neamţ: Molar de mamut, vechi de 10.000 de ani, recuperat de poliţiştii după ce a fost scos la vânzare pe internet

Un molar de mamut, vechi de 10.000 de ani, care fusese scos la vânzare pe internet în luna mai a fost recuperat de poliţiştii din Neamţ. Molarul a fost descoperit, din întâmplare, în 2018 de către un bărbat în albia unui râu.

”În cursul lunii mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Neamţ, s-au sesizat cu privire la faptul că, pe o platformă de vânzare on-line a fost postat, pentru scurt timp, un anunţ de vânzare a unui molar de mamut”, a transmis, miercuri, IPJ Neamţ.  

Sursa citată a precizat că, în cursul cilei de miercuri, activităţile de cercetare şi documentare desfăşurate de poliţiştii de investigaţii criminale au condus la identificarea persoanei în cauză, o femeie de 55 de ani, din Borleşti. 

”Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că, bunul fosil a fost descoperit întâmplător, în anul 2018, în albia râului Nechit, în localitatea Borleşti, de către un bărbat, din aceeaşi localitate, în prezent decedat. Acesta l-ar fi oferit în dar femeii de 55 de ani, care l-ar fi păstrat ca piatră decorativă, necunoscând valoarea şi provenienţa acestuia”, au mai precizat poliţiştii.  

Citește și O corabie „geamănă” a navei suedeze de război Vasa a fost descoperită de arheologii marini 

Potrivitr acestora, molarul de mamut, estimat la o vechime de aproximativ 10.000 de ani, a fost ridicat de organele de politie şi în perioada următoare va fi predat unei instituţii specializata a statului, conform dispoziţiilor legale. 

Molarul a fostn scos la vânzare pe internet pentru suma de 4.000 de euro.  

Potrivit legii, persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător bunuri din categoria bunurilor culturale, paleontologice şi arheologice sunt obligate să le predea autorităţilor statului, în termen de 72 de ore de la descoperire. 

Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat, în condiţiile prevăzute mai sus bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul descoperirii unor bunuri culturale de valoare excepţională se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.