Nicolae Ciucă: În acest moment, cercetarea ştiinţifică în România are parte de o finanţare insignifiantă

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, că, în acest moment, cercetarea ştiinţifică în România are parte de o finanţare „insignifiantă”.

El a susţinut că, după adoptarea legilor Educaţiei, Guvernul va asigura bugetul necesar implementării acestora. Potrivit prim-ministrului, este necesară, totodată, o „congruenţă” între activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Cercetării şi Digitalizării şi activitatea de cercetare care se desfăşoară la nivelul Ministerului Educaţiei.

„Dincolo de pachetul de legi în Educaţie, sigur, singure nu pot să producă efecte, deci doar legile Educaţiei nu sunt cele care pot produce efecte unilateral. Şi atunci sunt celelalte aspecte care trebuie agregate. Aş da exemplu aici doar componenta de cercetare-dezvoltare şi, din păcate, în acest moment, cercetarea ştiinţifică în România beneficiază de o finanţare, aş putea spune, insignifiantă. Ca atare, există o proiecţie la nivelul Ministerului Cercetării. Va trebui să avem o decizie legată de modalitatea în care realizăm congruenţa între activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Cercetării şi Digitalizării şi activitatea de cercetare care se desfăşoară la nivelul Ministerului Educaţiei”, a declarat Ciucă.

Citește și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a lansat un proiect de cercetare în domeniul alimentar

El a subliniat importanţa „coerenţei”, astfel încât Guvernele care se succed să pună în aplicare programele asumate anterior, pentru a nu apărea „sincope”. Totodată, şi-a exprimat încrederea că pachetul legilor Educaţiei nu va avea un parcurs de aprobare „foarte lung”, astfel încât să înceapă să îşi producă efectele.

„Sunt convins că, odată ce acest pachet va finaliza dezbaterile şi va fi înaintat de către Guvern la Parlament, parcursul în care va fi aprobat nu va fi unul foarte lung, pentru că el trebuie să înceapă să producă efecte. Noi ne-am asumat ca, odată ce a fost pus în aplicare, să aibă ca perioadă de finalitate, cu tot ceea ce înseamnă transformările din interiorul sistemului şi partea de bugetare să se încheie în anul 2027 şi, concomitent cu acest aspect legislativ, este foarte important ceea ce facem astfel încât el să fie finanţat corespunzător, pentru că hârtiile au consistenţa lor, dar nimic nu se poate face fără o alocare bugetară pe măsură”, a evidenţiat Nicolae Ciucă.

Citește și Deschiderea oficială a celei de-a XIV-a ediții a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, „Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării”

Premierul a completat că Guvernul va putea asigura finanţarea necesară în vederea implementării legilor Educaţiei.

„Vă pot spune, în momentul de faţă, că, aşa cum arată proiecţia pentru acest ecart de timp, vom reuşi să ducem toate liniile de finanţare astfel încât să poată să se îndeplinească şi, acolo unde vom avea nevoie de o finanţare mai mare, ea să se producă mai devreme. De ce spun chestiunea asta şi a fost discutată şi asumată?

Noi am gândit într-un fel, vedem totuşi că dinamica activităţilor, dinamica schimbărilor, a transformărilor este cu totul alta şi de fiecare dată a surprins prin ceea ce a însemnat partea aceasta de impact. Şi suntem în măsură ca, aşa cum arată astăzi proiecţia de implementare, să avem tot ceea ce ne trebuie astfel încât să poată să fie aplicat”, a transmis el.