Nicolae Ciucă: Ziua Culturii Naționale ne reamintește cine suntem

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de Ziua Culturii Naționale, despre care spune că este o zi în care „ne exprimăm respectul pentru toți creatorii care au contribuit la istoria culturii române, pentru toți artiștii români contemporani şi, în egală măsură, pentru toți iubitorii de cultură”.

„De mai bine de un deceniu, România îşi sărbătoreşte Cultura Naţională pe 15 ianuarie, ziua de naştere a celui mai mare poet pe care ţara noastră l-a dat culturii universale, în semn de apreciere pentru valoarea operei şi pentru prestigiul pe care ni l-a adus pe plan internaţional. Este o zi în care ne exprimăm respectul pentru toţi creatorii care au contribuit la istoria culturii române, pentru toţi artiştii români contemporani şi, în egală măsură, pentru toţi iubitorii de cultură, graţie cărora aceasta a putut să se păstreze în memorie şi să se perpetueze.

Astăzi, România se poate mândri cu nume şi opere sonore în patrimoniul cultural universal, în variate sfere ale manifestării artistice, literatură, sculptură, arhitectură, muzică sau teatru, inclusiv cu situri culturale introduse în Patrimoniul mondial UNESCO şi elemente aflate pe Lista Patrimoniului Imaterial. Acest fapt este dovada că personalitatea culturală românească este demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi, că identitatea naţională şi-a câştigat locul cuvenit în lume”, a spus Nicolae Ciucă.

Citește și Marta Petreu, câștigătoarea ediției a XXXI-a a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia

În mesaj, premierul a menţionat pandemia şi efectele ei asupra artiştilor.

„Ziua Culturii Naţionale ne reaminteşte cine suntem. Gândurile, trăirile, credinţele, visurile noastre şi lumea noastră interioară au fost şi sunt transpuse prin oamenii de talent ai acestei ţari. Din păcate, multe categorii de artişti au fost afectate în timpul pandemiei, din cauza restricţiilor pentru protejarea sănătăţii publice. Instituţiile statului au făcut eforturi să ajute, dar a fost şi este în continuare nevoie şi de mobilizarea iubitorilor de cultură, care să ajute creatorii să revină la o viaţă şi activitate cât mai apropiate de condiţiile anterioare pandemiei. Artistul trebuie să poată trăi din arta sa”, a adăugat Nicolae Ciucă.

La final, premierul le-a făcut o urare artiştilor români: „Un sincer omagiu creatorilor români din toate timpurile, multă inspiraţie artiştilor noştri contemporani şi mult succes tuturor celor care aspiră la o carieră artistică.”