Nicolae Iordan (n. 1877 – d.1939). Un cărturar uitat

Personalitate proeminentă, Nicolae Iordan s-a născut în luna Aprilie 1877 în Sibiu. Fiu de plugar. La vârsta de 2 ani a rămas orfan de tată. Mama lui, deși tânără, nu s-a mai recăsătorit, dedicându-se creșterii singurului ei fiu.

Schiță biografică

A urmat și a absolvit seminarul „Andreian” din Sibiu, secția pedagogică (1897-1900), luând diploma de învățător cu nota „Bine”. După absolvire a fost numit învățător provizoriu în satul Batiz, județul Hunedoara, la școala primară confesională ortodoxă română în anul școlar 1899-1900, iar din 1900 ca învățător definitiv la aceeași unitate. Aici pune bază unei biblioteci școlare, raritate pe vremea aceea, după cum aprecia presa vremii. Totodată, Nicolae Iordan a implicat elevii în numeroase acte culturale, scenete teatrale.

În anul școlar 1903-1904 a funcționat la școala capitală din Sebeș, județul Alba, iar de la 1 Septembrie 1904 a funcționat ca învățător la școala poporală confesională ort. română din Sibiu, cartierul Iosefin, scoală patronată pe atunci de Mitropolitul Transilvaniei, Ioan Meţian. Între anii 1910 – 1919 a funcționat la școala centrală primară confesională ort. rom. din Sibiu. Din 16 Februarie 1919 până la 1 Octombrie 1934, data la care a ieșit la pensie, a predat la școala primară de stat din Sibiu, devenită mai târziu „Școala primară de stat nr, 1 băieți”, în fruntea căreia a stat 11 ani.

Citește și Petru Șinca, preot și veteran al Războiului de Independență. Povestea unui destin

A fost secretar al Comitetului școlar comunal din municipiul Sibiu, timp de 11 ani, şi ca membru în Consiliul comunal, în toate ședințele a apărat interesele școlii romanești şi a luptat pentru ridicarea localurilor de scoală, în acest fel s-a construit și școala primară de fete nr. 1 „Regina Maria”, după cum informa în 1939 un articol din Luceafărul (Sibiu). Pentru construcții școlare și activitatea didactică a fost decorat de M. Sa Regele Carol II. cu „Răsplata Muncii” clasa. I-a.

A înființat la 30 Ianuarie 1922 o Bancă școlară unde elevii își depuneau micile economii. La finalul anului școlar 1927-1928, Banca număra depuneri în valoare de 162.277 Lei.

Activitatea extrașcolară

A fost membru activ în numeroase societăți culturale, economice şi religioase: „Reuniunea femeilor rom ort. din Iosefin”;  comitetul despărțământului „Astra” Sibiu; membru în comitetul de redacție al revistei „Vatra școlară”; membru în Comisia de sistematizare a planului orașului Sibiu etc. De asemenea, a fost președinte al Cercului Cultural Sibiu, de la înființarea instituției şi până la pensionare lui. Primul președinte al Asociației învățătorilor din județul Sibiu, ales în 1920.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook