Nicolae Iorga, omagiat într-o expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie a României

Personalitatea istoricului Nicolae Iorga, fost rector al Universității din Bucureşti (UB), este omagiată într-o expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), la 150 de ani de la nașterea acestuia, potrivit unui comunicat al UB.

Piese din colecția muzeală a UB pot fi admirate în expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”, organizată cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Parteneri ai Muzeului Naţional de Istorie sunt, pe lângă Universitatea din Bucureşti, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arhivele Naționale ale României şi Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Printre exponatele din colecţia muzeală a UB se numără jilţul utilizat de istoric în perioada în care a fost rector al Universităţii din Bucureşti, documente privind parcursul său profesional în cadrul instituţiei, diploma de Doctor Honoris Causa conferită de Universitatea Oxford (1930) şi o serie de fotografii.

Pe lângă documentele şi obiectele aflate în patrimoniul instituțiilor partenere, vizitatorii vor avea acces şi la un număr important de piese donate de istoricul Andrei Pippidi, profesor emerit al Universității din Bucureşti şi membru corespondent al Academiei Române. Prin actul de donație realizat de profesorul Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, aceste piese intră în patrimoniul național al României.

Citește și Adeverința care se afla asupra lui Iorga când a fost asasinat

Printre piesele din colecţia „Iorga-Pippidi” se numără documente personale şi de studii ale lui Nicolae Iorga, precum actul de naştere, actele de studii primare, gimnaziale şi diplomele de licenţiat şi doctor, dar şi cele mai relevante diplome de Doctor Honoris Causa primite de la mari universităţi din Europa.

Totodată, colecţia include brevetele şi medaliile conferite lui Nicolae Iorga de regii României: marele colan al Ordinului Carol I şi marele colan al Ordinului Ferdinand I, dar şi distincţiile acordate marelui istoric român de diverse alte state, precum Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce (Franţa); Ordinul Mântuitorului în grad de Mare Cruce (Grecia); Ordinul Coroana Italiei în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare în grad de Mare Cruce (Lituania) şi Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce (Spania).

În acelaşi timp, expoziţia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere” prezintă şi documente inedite primite de istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea şi de la principesele Mărioara şi Elena, corespondenţă primită de la diverse personalităţi sau oameni simpli, fotografii, dar şi tabloul Ecaterinei Iorga realizat de Rudolf Schweitzer Cumpăna.

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai, de miercuri până duminică, între orele 9,00 – 17,00.