Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a murit la vârsta de 76 de ani

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a murit la vârsta de 76 de ani

Distribuie

Nicu Covaci, legendarul solist al trupei Phoenix, a murit la vârsta de 76 de ani. Informația a fost confirmată pentru de directorul Spitalului Județean Timișoara. De asemenea, vestea a fost anunțată pe pagina oficială de Facebook a artistului, administrată în ultimele luni de membrii trupei.

Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat regretele într-un mesaj postat pe Facebook, citând versuri sugestive: „Apus peste apus / Ce iute trece timpul / Și zorile s-au dus / Ce rece bate vântul! / Dumnezeu să îl odihnească în pace pe marele Nicu Covaci. Mulțumesc! Phoenix a fost și tinerețea mea.“

Nicu Covaci s-a stins în secția de ATI a Spitalului din Timișoara.

Pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania, membrii trupei au postat următorul mesaj: „De azi ne-așteaptā, dincolo, cel ce ne-a dat nume. Prin tot ce ne-a lāsat Moștenire, Nicu Covaci este, de azi, Pururi, NEMURITOR!“ Același mesaj a fost distribuit și pe pagina de Facebook a lui Nicu Covaci.

Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara, a postat la rândul său un mesaj după anunțul decesului: „Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ‘Meșterul Manole’, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne NICU COVACI. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească.“

Cine a fost Nicu Covaci

Nicu Covaci a fost singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia. A crescut fără tată până la vârsta de circa 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră timp de aproximativ 10 ani.

Nicu Covaci a început de mic să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbi străine (franceză, germană și engleză). Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

A părăsit România pe 26 octombrie 1976, stabilindu-se inițial în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania. În 2012, Covaci locuia în Moraira, Spania. Pe lângă cariera sa muzicală, Covaci a fost pasionat de motociclete și sport, practicând atletism, canotaj, karate, box, înot și scufundări sportive.

Pe 23 noiembrie 2019 a fost lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”, care prezintă peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, conectând paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice, publicată în România și, probabil, în lume.

Citește și Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe creier