Noiembrie 1945: Muncitorii din Călan au cerut moartea lui Maniu și Brătianu

La puțin timp după încheierea celei de a doua conflagrații mondiale, partidele de stânga s-au antrenat într-o luptă dârză cu partidele istorice, pe care le-a acuzat de pierderile suferite de statul Român, în toate centrele siderurgice au fost organizate manifestații prin care se cerea imperios tragerea la răspundere a celor vinovați de dezastrul țării, respectiv P.N.L. și P.N.Ț., în opinia radicalilor de stânga. Comuna Călan (astăzi oraș), județul Hunedoara, este unul dintre centrele siderurgice care solicitau pedepsirea exemplară a liderilor P.N.L. și P.N.Ț., cerând chiar moartea lui Brătianu și Maniu.

„Muncitorimea și toți funcționarii prezenți gata de lupta pentru democrație, auzind despre evenimentele petrecute la București condamnă într-un glas și gând provocările anarhiștilor, cerând arestarea și pedepsirea exemplară. Sentimentul de patriotism al fiecărui muncitor, șef de echipă, funcționar din Uzinele Călan, au găsit o expresie în vorbirile ținute de tov, Brătescu Ion, secretarul sindicatului muncitoresc, tov. Todosi Leontin din partea P.S.D., prietenul Baicu Anton de la Frontul Plugarilor din comunele apropiate și tov. Jula Ion din partea P.C.R.”, scria în noiembrie 1945 principalul organ al Comitetului Regional Alba-Hunedoara al partidului Comunist din România.

Citește și Lucrețiu Pătrășcanu, jurnalistul cu peste 10 pseudonime

În continuare, Ioan Jula a propus să se țină un minut de reculegere în amintirea eroilor „căzuți pentru cauza muncitorească”. Ștefan Nistor, secretarul Comitetului de fabrică a propus o moțiune care „a fost primită și aprobată cu vii aplauze și cu lozinca strigată împotriva huliganilor Maniu și Brătianu: Jos cu ei. Moarte lui Maniu, moarte lui Brătianu”.

Textul moțiunii: „Noi, muncitorii uzinelor Călan, adânc revoltați de cele întâmplate în ziua de 8 Noiembrie la București, cerem arestarea imediată a vinovaților și autorilor morali Maniu și Brătianu și pedepsirea lor exemplară pentru crima de trădare a poporului român.”

Printre cei implicați în viața politică, din partea partidelor istorice, s-a regăsit și Ciobanu Trăilă, fost primar al comunei Grid, astăzi sat din unitatea administrativa a Călanului, personalitate dedicată, pe plan local, evenimentelor premergătoare Marii Uniri. După 1950 a fost arestat pentru „uneltire”. În fișa matricolă penală este menționat ca afiliat P.N.Ț., în alte documente ale securității figurează ca afiliat PNL.