Nou program de licenţă pentru studiul comportamentului animalelor, la USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunţă că va lansa săptămâna aceasta, în cadrul unui seminar cu participare internaţională, un nou program de licenţă referitor studiul comportamentului animalelor.

„Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunţă lansarea, în premieră în România, a unui nou program de licenţă, cu predare în limba engleză – ‘Comportamentul Animalelor şi Bunăstare’, în cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii (FZB), începând cu anul universitar 2023-2024. Programul de licenţă ‘Comportamentul Animalelor şi Bunăstare’ va avea o durată de patru ani, iar absolvenţii vor deveni specialişti în comportamentul şi bunăstarea animalelor”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de USAMV din Cluj-Napoca.

Lansarea programului va avea loc în cadrul unui seminar internaţional, organizat în 15 martie, în Amfiteatrul Roşu al Bibliotecii USAMV Cluj-Napoca.

„Această calificare este una europeană, regăsindu-se în standardele ocupaţionale europene (ESCO) ca specialist în comportamentul animalelor şi fiind cerută de reprezentanţi ai pieţei muncii din România. Unicitatea acestui program de licenţă constă în abordarea multi şi interdisciplinară de transmitere a cunoştinţelor teoretice şi practice din domenii ca: etologie, psihologie animală, genetică comportamentală, bunăstarea tuturor categoriilor de animale din perspectiva standardelor internaţionale, emoţii şi cogniţii la animale, intervenţii asistate de animale şi multe altele”, a declarat decanul FZB, prof dr Daniel Dezmirean, citat în comunicatul menţionat.

Citește și Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca aniversează 60 de ani de existenţă

Prima ediţie a Seminarului „Career Paths in Animal Behavior, Welfare and Human-Animal Interactions”se va derula cu participare gratuită, fizică sau online (https://meet.google.com/ouj-yhyf-vqk) , iar studenţii vor asista la prelegeri ale unor experţi recunoscuţi la nivel mondial în comportamentul animalelor.

„Experţii invitaţi sunt profesorul Dennis C. Turner, din Elveţia, unul dintre liderii mondiali în studiul comportamentului felinelor şi în cercetările din domeniul intervenţiilor asistate de animale, şi cercetătorul Marco Adda, din Elveţia, specializat în studierea comportamentului câinilor liberi şi în domeniul antrozoologie”, se mai arată în comunicat.

Din 2021, la aceeaşi facultate din cadrul USAMV Cluj-Napoca se derulează şi Programul de masterat „Ethology & Human-Animal Interactions”, tot cu predare în limba engleză şi care a reprezentat, de asemenea, o premieră naţională la momentul lansării.

„Participanţii vor avea ocazia să interacţioneze cu specialişti recunoscuţi în domeniile etologiei şi antrozoologiei, colaboratori valoroşi ai USAMV CN în diferite proiecte de cercetare şi organizarea de evenimente ştiinţifice. Aceştia vor oferi informaţii inedite bazate pe experienţa lor profesională şi de viaţă, ghidându-i pe viitorii şi actualii noştri studenţi şi absolvenţi în cariera lor viitoare, într-un domeniu atât de interesant ca şi comportamentul animalelor”, a explicat prof dr Alina Rusu, citată în comunicat.