În urma acuzațiilor de antisemitism aduse ediției de anul trecut a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, noua directoare a Berlinalei, Tricia Tuttle, vrea să transforme acest eveniment într-un loc al dialogului deschis, transmite marți agenția DPA.
„Cu cât dezbaterea se radicalizează mai mult, cu atât mai urgent avem nevoie de un loc pentru conversații nuanțate”, a declarat Tricia Tuttle pentru cotidianul Neue Osnabrücker Zeitung, într-un articol publicat marți.
„Toate discuțiile echipei noastre gravitează în jurul acestui lucru. Pentru asta formăm moderatorii și pentru asta îi sensibilizăm și pe invitații noștri”. O conversație respectuoasă este necesară, a subliniat directoarea festivalului, adăugând că tuturor trebuie să li se permită să își exprime opinia.
„Bineînțeles că văd o linie roșie dincolo de care se transformă în antisemitism”, a spus Tuttle, originară din Statele Unite. ”În același timp, este important să rămânem în conversație și să permitem complexitatea”.
După gala de închidere a Berlinalei din 2024, festivalul a fost criticat, printre altele, pentru tolerarea unor discursuri antisemite și anti-israeliene.
Tuttle, care nu a condus Berlinala anul trecut, a declarat că s-au făcut greșeli în 2024 – pluralismul pe care festivalul îl promovează nu a fost atins. „Ne-a lipsit compasiunea față de o parte a comunității noastre. Nu trebuie să redevenim la fel de unilaterali ca la gala de premiere”, a adăugat ea.
Ea a menționat, drept exemplu, cazul actorului David Cunio, care a fost prezent cu un film la Berlinala din 2013 și care este în prezent ostatic al grupării islamiste palestiniene Hamas, care a invadat Israelul pe 7 octombrie 2023.
„Dacă i-am fi luat apărarea la gală – așa cum am fost rugați să facem de mai multe ori – acest lucru ar fi schimbat tonul serii”, a spus ea.
Anul acesta va fi proiectat un film despre Cunio, ‘A Letter to David’.