O ”brutărie-închisoare”, descoperită de arheologi la Pompeii

O „brutărie-închisoare”, în care sclavii erau ţinuţi închişi şi obligaţi să producă pâine, a fost descoperită de arheologi în ruinele oraşului antic Pompeii, distrus în anul 79 d.Hr. de erupţia Muntelui Vezuviu, informează AFP.

Săpăturile, efectuate într-o casă, au scos la iveală „o incintă îngustă, fără vedere la exterior, dotată cu ferestre mici cu gratii de fier pentru a lăsa să intre lumina”, a anunţat într-un comunicat situl arheologic de lângă Napoli, în sudul Italiei.

Arheologii au ajuns la concluzia că locul era o „brutărie-închisoare, unde sclavii şi măgarii erau închişi şi exploataţi pentru a măcina cerealele necesare fabricării pâinii”.

Cercetările au dezvăluit, de asemenea, prezenţa unor „marcaje pe podea folosite pentru a coordona mişcarea animalelor, obligate să se rotească ore întregi, legate la ochi”.

Casa, despre care se crede că era în curs de renovare la momentul erupţiei, era „împărţită – aşa cum se întâmpla adesea – într-o zonă rezidenţială împodobită cu fresce rafinate şi o zonă de producţie destinată fabricării pâinii”, se mai arată în comunicat.

Citește și Schelete descoperite în situl arheologic Pompeii, victime ale erupţiei vulcanului Vezuviu în anul 79 d. Hr. 

Într-una dintre încăperile brutăriei fuseseră deja descoperite trei schelete în ultimele luni, confirmând că aceasta era locuită.

„Este, cu alte cuvinte, un spaţiu în care trebuie ne imaginăm prezenţa unor oameni cu statut servil al căror proprietar a simţit nevoia să le limiteze libertatea de mişcare”, a subliniat Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului Pompeii, într-un articol ştiinţific.

„Este cea mai şocantă faţă a sclaviei antice, cea lipsită de relaţii de încredere şi de promisiuni de eliberare, în care sclavii erau supuşi la violenţă brută, o impresie pe deplin confirmată de securizarea ferestrelor cu gratii de fier”, a adăugat el.

Cenuşa vulcanică aruncată de Vezuviu acum 2.000 de ani s-a depus pe majoritatea caselor din Pompeii, permiţând conservarea aproape completă a acestora, împreună cu multe dintre trupurile celor 3.000 de persoane care au murit în dezastru.

Situl Pompeii, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, este a doua cea mai vizitată destinaţie turistică din Italia, după Colosseum-ul din Roma.